понеделник, март 18, 2024

Великият пост


 Таня Биринджиева

Великият пост е установен от Църквата 48 -дневен пост, предшестващ Пасха , предназначен за духовна подготовка на вярващите за Деня на Светлото Христово Възкресение.

Периодът на Великият пост включва в себе си шест седмици Светата Четиридесетница до петък на шестата седмица и последната преди Пасха- Страстната седмица. Наименованието Света Четиридесетница е по причина, че Четиридесетницата съставлява основната дължина на Великият пост.

Предпасхалният пост и прието да бъде свързван със съществуването в раннохристиянската Църква през ІІ-ІІІ век, практика на съблюдаването на пост в предпасхалната нощ, във възпоменание на кръстните страдания на Иисуса Христа. Счита се, че обичаят на продължителния пост преди Пасха се е формирал паралелно с древната практика на оглашението. Работата е там, че през ІІІ век в Църквата се разпространила да се извършва Тайнството на Кръщението на Пасха. По такъв начин, поста, който се съблюдавал от оглашените в препасхалният период, е служил за тях като период на покаяние и аскетически упражнения .

В александрийските източници от втората половина се упоменава за 40-дневният пост. Не е ясно дали ,  той е бил свързан този пост с Пасха или не.

Най-ранните безспорни свидетелства за 40-дневния пост преди Пасха , по мнение на голяма част от изследователите, следва да се счита второто предпразнично послание на свети Атанасий Велики. Постът започвал шест седмици преди Пасха, а числото 40 се достигало като се изключвали съботата и неделята преди Пасха. В това време на Изток той още не се възприемал като задължителен , какъвто то бил в Рим. Има и версия, че в Рим той бил свързан не толкова с прекръщелната подготовка, а с приемането на каищите се , отново, в църковно общение.

В днешно време Великият пост се разглежда като период на покаяние, като акт на подражаване на 40-дневният пост на Спасителят в пустинята и като средство за подготовка за празнуването на Пасха. Значимостта на духовния пост е отразена в песнопенията на Постния Триод.

През времето на поста православните християни се стараят да се въздържат от обичайните си развлечения например посещения в театрите и киносалоните, да се отделя повече време за душеполезни четива, милосърдие и участие в богослужения. 

Молитвословията на Великия пост се отличават по покаяното настроение, на богослуженията  се чете покаяната молитва на свети Ефрем Сирин. Пълна литургия се извършва в неделя и събота, а също и на празника Благовещение, независимо в какъв ден е . По време на Четиридесетницата в сряда и петък, в четвъртъка на петата седмица, а също и в понеделник, вторник и сряда на Страстната седмица се извършва Преждеосвещена литургия. В първите четири дни на Великия пост на повечерията се чете Великия покаен канон на свети Андрей Критски.

Великият пост започва не по - рано от 15 февруари и не завършва не по късно от 7 май включително, в зависимост от датата на празнуване на Пасха.

69 апостолско правило предписва задължителен четирдесетдневен пост за всички, с изключение на случаите на телесна немощ.

50 то правило от Лаодийкийския събор забранява да прекратява поста в четвъртък на Страстната седмица и предписва да се пости със суха храна по време на Четиридесетницата.

56 -тото  правило на Трулският събор уточнява, че в събота и неделя през периода на Четиредеседницата  се смекчава поста, но остава обезателното въздържание от храна от животински произход- месо, мляко, яйца.

В съвременната практика, поста се съблюдава в различни степени, според силата на всеки и с благословението на свещеник. През първата и четвъртата седмица и Страстната седмица обикновено постът е усилен .

49 правило на Лаодикийския събор забранява да се извършва пълна литургия в делничните дни.

52 правило на Трулския събор е установено да се извършват в делничните дни литургията на Преждеосвещените дарове.

51 то правило на Лаодикийския събор забранява в периода на поста да се извършват празниците на мъчениците, като изключение правят съботите и неделните дни.

52 ро правило на Лаодикийския събор забранява да отбелязват рождени дни и да се сключват бракове.

89 то правило на Трулският събор предписва да завършва поста през Страстната седмица около среднощните часове след Велика събота.

Леки и спасителни пости!

Translate