вторник, ноември 10, 2020

Чудото на свети великомъченик Мина през 1826 година на остров Крит


Блогът на Таня Биринджиева

Това чудо се случило през 1826 година в Ираклион, остров Крит. Пет години преди началото на гръцката революция. Османците изклали голям брой гърци на остров Крит, като най- забележителното е, че самият епископ на Крит, заедно с много от неговите епископи от  различни области на 24 юни 1821 година в катедралата Свети Мина, заедно със служащия свещеник, който бил заклан на светия олтар по време на Светата литургия.
Пет години по-късно османците замислили поредното клане на християните на 18 април 1826 година, било Пасха, когато всички християни от града са се били събрали, за да отпразнуват празника на празниците. За да бъдат разсеяни запалили огън в различни райони на града. В това време  много хора се събрали в църквата, за да отпразнуват празника и да пеят,, Христос воскресе!,,
Докато се четяло евангелието, внезапно се появил сивокос мъж и започнал да тича около църквата с меч, и вярващите видяли да гони османците, които замислили клането.
Османците помислили, че мъжът е мюсюлманин, който е изпратен от губернаторът на града да отмени клането. Губернаторът обаче ги уверил, че не е изпратил никого и всъщност не е напускал дома си тази нощ. Тогава османците осъзнали, че това е чудо на свети великомъченик Мина, за да бъдат спасени гърците. Поради тази причина мюсюлманите започнали да почитат свети великомъченик Мина и да носят дарове в църквата.
Това чудо се празнува всяка година на Светъл вторник след Пасха в град Ираклион. По време на вечернята се изнасят мощите на свети великомъченик Мина за почитане от вярващите.
 

Translate