събота, юли 11, 2020

Преподобни Паисий Атонски за духовния живот



Блогът на Таня Биринджиева
  1. За да бъде истинска любовта ни, ние трябва да я пречистим, да премахнем ,,Аз" от нашата любов. И когато всеки премахне своето ,,Аз" от своята любов, тогава всеки в другия ще се обедини от едната Христова любов
  2. Всичко се третира духовно, с вяра и доверие в Бога. Помислете, че сте в ръцете на Бог и ако нещо не се случи по ваше желание, приемете го с благодарност.
  3. В състраданието се крие любов с такава сила, че е в повече от обикновената любов. Ако имате състрадание един към друг, тогава започвате да обичате повече.
  4. Вие определяте собствените си планове пред Божиите планове и съотвено страдате. Като се доверите на Бога и на смирението , всички проблеми се решават.
  5. Човек трябва напълно да се довери на Бога и да гледа на всяко изпитание като подарък, изпратен от Божията любов.
  6. Мислите от гордост идват светкавично- това е стар трик на дявола. И прилагайте още един трик- непрекъснато култивирайте смирени мисли , за да го изпреварите.
  7. Трябва внимателно  да следим, така че даровете, които ни е дал Бог да са подходящи. Необходимо е да се благодари на Бог и да се притеснявате, за да не бъдете недостойни за такива подаръци.
  8. Когато човек осъди и не гледа на нещата духовно, той губи духовна сила.
  9.  Когато човек осъжда, прогонва Божията благодат, става беззащитен и следователно не може да бъде поправен.
  10. Щом в нас се настани мисълта, че другият човек стои по-ниско от нас, ние се затваряме за Божията помощ.
  11. Любовта е неразделна част от смирението. В любовта намираш смирение и в смирението намираш любовта.
  12. За да расте любовта, трябва да я дадете. Човек, който не дава дори онази малка любов, която има, сякаш държи в ръката си шепа семена и не иска да ги сее.
  13. Хората със светска любов спорят помежду си за кого да грабнат повече любов за себе си. Но онези, които имат духовна любов, спорят помежду си кой ще даде на другия повече любов.
  14. Този, който има истинска любов, не се инересува дали неговата любов ще бъде оценена или не. Той дори не помни саможертвата, която прави в името на ближния се от чиста любов.

Translate