събота, юли 11, 2020

Как един гръцки свещеник отслужва литургия в църквата,, Света София"


Блогът на Таня Биринджиева

Последната литургия в църквата,,Света София" е била във вторник 29 май 1453 година, след което градът е бил завладян. И въпреки това, един смел свещеник от Крит, през 1919 година, цели 466 след завладяването на града, успява да сбъдне своята мечта да отслужи Светата Литургия в Света София.
Този свещеник се казва Лефтерис Нуфракис от Алонес, Ретимно. Той е бил военен свещеник във втора грацка дивизия, която е била в Украйна. 
По пътя си за Украйна  тази дивизия е била разположена за кратко в Константинопол. Градът на мечтите на гръцкия народ, който по онова време бил управляван от съюзническо управление.
Групата гръцки офицери, които били водени от капитан Францис, майор Ляроматис, капитан Стаматьо и лейтенат Николау се взирали от кораба в града и в Света София, таейки дълбоко в сърцата си едно голямо решение, което бяха взели предната вечер, след предложение и настойчиво настояване на смелия критски свещник Лефтерис Нуфракис. Т.е да влязат в града и да се отслужи литургия в Света София.
Предната вечер, когато бяха чули предложението  на отец Лефтерис, те знаеха , че ще стане много трудно.
Света София в този момент джамия и със сигурност има пазачи, които щяха да са на мястото, други  ходеха на молитва. И със сигурност техните началници нямаше да се отнесат с разбиране. Можеше да стане и дипломатически скандал, който, разбира се , би поставил в тежко положение тогавашния премиер Елефтериос Венизелос.
Но отец Лефтерис бил взел своето решение, и той бил категоричен. Той каза на на Константинос Ляроматис : Вие ще бъдете ли певец. Майорът отговори : ,, Да , отче." В крайна сметка всички са тръгнали към града. Корабът, превозващ дивизията , бил закотвен на открито, така че те се качили на една лодка, която била управлявана от местен жител. Акостирали в Козма, и забързали по най-прекия път до Света София. Турската стража казала нещо на техния език, но останала без думи пред погледа на капитан Францис. Всички влезли с благоговение и направили кръстният знак.
Отец Лефтерис прошепнал емоционално:,, Влизам в дома Ти, Господи, и ти се покланям в Твоя Свят Храм със страх". Той вървял бързо и намерил мястото, където се намирала Светая Светих и Светата Трапеза, той намерил една малка маса, извадил от една малка чанта всички неща , които са били необходими за Божествената литургия. 
Така след 466 години била отслужена литургия в църквата Света София.

Translate