понеделник, юни 08, 2020

Чудото на Пресвета Богородица Фанеромени с нямото дете

Блогът на Таня Биринджиева

Това се случило в Никозия, Кипър след молитви към Пресвета Богородица Фалеромени. Едно дете на четири години не можело да говори.
Родителите му и особено неговата баба отправяли топли молитви към Дева Мария от Никозия и я молели да излекува детето.
Една сутрин в неделя, когато бабата се връщала от църква в дома си, тя намерила един малък образ на Дева Мария Фанеромени от Лефкада. Тя прибрала иконата и го поставила в дома си до другите икони, тя ежедневно се молила пред иконата. Жената насърчавала внука си да се моли и той на Дева Мария. 
Един ден, докато стояли с малкия си внук и се молила , детото разперило ръце и взело иконата на Дева Мария, след това за изненада на всички то казало:Ах! Майко Богородице"
От този момент детето никога не е имало проблем с говора си. Тогава бабата на детето отишла на Лефкада и благодарила на Дева Мария от сърце за излекуването на внука си.
Манастирът на Пресвета Богородица Фалеромени се намира на няколко километра извън Лефкада.
Според праданието на това място е бил  построен храмът на богинята Артемида, където ученикът на апостол Павел Иродион,коленичил и се молил на Бог и идолът на Артемида  паднал и се разрушил.
На това място християните  построили малък храм, посветен на Пресвета Богородица. През 322 година след Христа тогаваният епископ на Лефкада, Агатархос и двама отци се заселили в храма, разширили го и изградили първите килии, като по този начин поставили основите на монашеството на острова. Няколко години по-късно манастирът е бил разрушен  от голям пожар, но християните от Лефкада го възстановили. Те поръчали иконата на Пресвета Богородица в Константинопол през 5 век, на иконописеца Калистос, който бил свещеник в Света София. След молитва и пост той започнал да рисува иконата. Фигурата на Пресвета Богородица била изрисувана по чуден начин. Иконописецът намерил иконата на Дева Мария, изрисувана и трябвало само да добави цветовете. Заради това чудо иконата получила името Фанеромени, което означава Открита.

В следващите години островът посрещнал много завоеватели и манастирът получил много удари и бедствия. През 1734 година била построена основната  църква в сегашния си вид. През 1886 година храмът пострадал при пожар и започнала реконструкция. Иконостасът е изработен през 1887 година, докато иконите са добавени по-късно , през 1919 година и са изработени от братята Христодулос и Томас Зографос. Иконата на Пресвета Богородица, която съществува  и днес , е копие на чудотворната икона , създадена от йеромонах Вениамин Контракис на Атон през 1887 година. Празникът на иконата се празнува на празника на Свети Дух.

Translate