петък, март 27, 2020

Молебен в дома на свети Никифор Прокажени

Таня Илиева

Молебен в родния дом на свети Никифор Прокажени, къщата, в която е видял светлината на живота, и която е възстановена в първоначалния си вид и е превърната в място за поклонение е извършил Негово Високопреосвещенство митрополита на Кисамо и Селино Амфилохий.
Родният дом на свети Никифор Прокажени се намира в красивото село Сирикари.
Негово Високопреосвещенство митрополит Амфилохий е споменал стотици имена, които вярващите са изпратили в митрополията.
Негово Високопреосвещенство се е обърнал към вярващите по интернет към вярващите:,, В това свето място, което е осветено от присъствието на свети Никифор Прокажени, ние коленичим и отправяме смирени молитви към светеца на сърцата ни, Свети Никифор Прокажени. Светецът на болката, изпитанието, но и също така светецът на търпението и молитвата.
Онзи Божи човек, който със своя живот и Своето състояние ни показа в изобилие, че болката, болестта, и изпитанията на живота могат да се трансформират в освещаване на човек, когато животът му протича с вяра, целомъдрие и молитва. Това е светецът, който според свидетелствата на своите братя, е казвал,,Аз съм с теб и ще ти помогна" превръщайки се в пътеводна светлина на нашето време. Братя мои, изправяйки се пред трудностите и изпитанията на живота, в тези трудни времена нека да отворим сърцата си и да отправим нашите молитви към нашия Небесен Отец, Дева Мария, светиите, свети Никифор Прокажени."
 Молитва към свети Никифор Прокажени

О,пречудни отче свети Никифоре, велик застъпниче пред Господа.
Като се прекланям пред твоята воля и сила на духа, с които си изтърпял толкова тежки мъки и страдания, но не си предал Божията воля, застъпи се за нас, грешните, пред Всевишния да опази Светата Православна църква и всички Божии чеда от нашествия на врагове и иноверци, болести и зарази. О, пречудни свети отче Никифоре, ти най- добре знаеш що е страдание. Избави ни! Велик застъпниче  пред Господа, Смирено те моля: застъпи се за мен и моите близки ( имената) пред нашия Господ Бог и Го моли да ни избави от всяка епидемия, болест и душевно страдание. 
О, пречудни отче Никифоре, велик застъпниче  пред Господа, моли Го и тази година да даде на всички нас благоденствие- да няма напаст по посевите, овошките и животните; да  паднат добри валежи, да грее ярко слънце; да се роди богата и изобилна реколта. Амин!

Translate