неделя, февруари 23, 2020

Никой не е пострадал от постите

Свети Йоан Златоуст


Според свети Йоан Златоуст постът укрепва молитвата. Тя по лесно достига до небето. Той е баща на здравето, учител на младостта.Той е спътник в пътуването и съжител.

Мъжът не се съмнява в брачната вярност на жена си, когато я вижда да живее в пост. Жената не се стопява от завист, когато вижда мъжа си да пости.
Кой някога е бил наранен от поста? Изчислете финансовото състояние на вашия дом, когато се пости. Изчислете го в нормален ден. Лесно ще разберете колко печелите от поста. 
Представете си, че тези но които дължат пари оставят своите длъжници да живеят тихо и кротко. Затова оставете устата да си почине малко от месото. Нека да има малко затишие, което , когато е пълно, човек мисли за умереност, а когато е гладен, забравя какво е получил преди.

Който пости, не се нуждае от  заеми или че трябва да плаща лихва. Постът е причина хората да се радват. Защото, както жаждата прави напитката сладка, а гладът радва трапезата, така е и за поста.
Така че, ако искате вашата трапеза да е приятна, приемете промяната на поста.
Няма причина да пренебрегнем неговата  постоянна наслада. Докато, напротив , често жадуваме за тези храни, които рядко вкусваме. Ето защо Творецът е измислил многообразието в нашия живот, за да можем да се насладим на  цялата  Негова доброта.
Забележете какво се случва  в природата: Слънцето не е ли по ярко след нощта? Не е ли  по-сладък сънят след събуждането? Не е ли здравето по желано след болест? Така трапезата става по-приятна след поста. Това важи за всички. И за богатите, които имат много храна, и за бедните, които имат по-малко храна.

Translate