събота, февруари 22, 2020

Пловдивска митрополия ще плати ли 9 милиона евро на Съюзът на архитектите в България за манастира,,Свети Свети Кирик и Юлита"?

Таня Илиева


За 31 март 2020 е насрочено делото по искането на Съюзът на архитектите в България за обезщетение за вложеното в поддръжката и обновяването на сградите на манастира на стойност 9 милиона евро.
Делото стартира отново след близо 4 години пауза.
Ето и малко история: през 2008 митрополит Николай Пловдивски заведе дело за собствеността върху манастира и след като спечели на две инстанции, той на 11 септември 2014 година влезе във владение на манастира, за да я направи отново манастир.  През 2005 година митрополията беше призната за собственик на манастира. От 2008 година Съюзът на архитектите в България завежда дело с претенция за обезщетение за поддръжката и обновяването на имота.
Двете дела са обединени в едно, като през 2015  година ВКС   се произнася,че искът на Съюзът на архитектите в България трябва да бъде върнат и разгледан от първата инстанция, а това е Пловдивски окръжен съд. В даден момент през 2016 година делото е спряно.

В продължението на делото ще трябва да се направи оценъчна експертиза, за да се реши дали е основателен иска и по точно неговият размер. Интересното в случая е, че няколко вещи лица са направили отказ да изготвят експертизата.

Translate