събота, септември 21, 2019

Свещеници в Русия отказват да кръщават деца родени ин витро

Таня Илиева



Реакция на Руската православна  църква са предизвикали изявленията на някои свещеници за отказа им да кръщават деца родени ,,ин витро". Говорителят на Московската  патриаршия Владимир Легойда е обяснил, че отказът на свещениците да кръщават деца, които са родени с помощта на ,,ин витро", противоречи на учението на Църквата. Това изявление е следствие на мнението на протойерей Дмитрий Смирнов изказано  на 18 септември на среща на свещениците, които обслужват храмовете в руските болници. Смирнов е заявил, че е погрешно е да се кръщават деца родени ,, ин витро" в ранна детска възраст, тъй като техните майки,, са правили от три до пет аборта" и е направил сравнение с убитите при война. Според Дмитрий Смирнов такъв човек може да бъде кръстен в зряла възраст, ако реши да прегърне вярата.
По този повод Владимир Легойда отбелязва, че това е лично мнение на отец Смирнов и цитира документа ,, За кръщението на бебетата, родени с помощта ин витро и сурогатна майка", приет от Синода на Руската църква в края на 2013 година. 
В него се казва, че всяко дете може да се кръсти според вярата на кръстниците- включително и родените от сурогатна майка.
,, Условието за извършването на тайнството, според разпоредбата на документа, е църковното покаяние на въприемниците" е добавил Владимир Легойда.
Освен всичко това през 2013 година Руската православна църква е признала изкуственото оплождане за медициндска  помощ за родители, които нямат деца. В същото църквата разглежда сурогатното майчинство като унижаващо достойнството на жената.

Междусъборното присъствие на РПЦ през месец юни 2019 година е разработило документ на тема,, За неприкосновеността на човешкия живот от момента на зачеването". Той е поставен на обществено обсъждане до 30 септември на сайта  Московска патриаршия.

Translate