четвъртък, май 30, 2019

Да сътвориш красота

Таня Илиева


Манастирът,, Свети Александър Невски" Ново- Тихвински манастир се намира в Екатерининбург, той е един от най-големите манастири в Русия. Основният храм е посветен на свети Александър Невски и е паметник на архитектурата на късния класицизъм. Манастирът има своя история от края на 18 век, когато от едно бедно жилище около църквата ,, Успение Богородично". През 1809 година женската общност в него се преобразува в общежитие за жени. През 1922 година манастирът е затворен от съветските власти, през 1994 година отново е възобновен.
Той е известен с работилницата си за църковна утвар.
В манастира повечето от сестрите работят  в работилниците по иконопис, шивачество, преводи на православна литература и пеене. Въпреки това сестрите носят послушанието си в манастирския храм( четат на службите, поддържат реда) подготвят просфори, работят в трапезарията. Има назначени касиери, келари, юрист. Едно от най-трудните послушания е послушанието на игуменката да отговаря за реда и ежедневието в манастира. Няколко сестри отговарят за снабдяването на църковния магазин с православна литература, икони  и сувенири.
Въобще всяко нещо в манастира се нарича послушание. Тук е уместно да се отбележи, че думата послушание в манастирския лексикон има две значения: послушанието като вкоренен навик да се придава внимание мнението на другия, и послушание в смисъл на работа, която послушно се изпълнява с внимание и старание.




















Translate