сряда, май 29, 2019

Монахиня Теодора Видеску от водещ журналист до православните мисии на два континента




Монахинята Теодора Видеску, която в този момент е игуменка на манастира Будещ - Вълча, има интересна житейска история.
Тя се е отказала от журналистическата работа, като продуцент от известни телевизии в Румъния и е избрала да проповядва Евангелието на два континента : Америка и Европа.

Монахиня Теодора Видеску разказва как е направила крачката към монашеството, въпреки голямата промяна в живота и. Тя е имала висок социален статус, който и е осигурявал много материални удобства.
В един момент , според нейният разказ, тя е работила върху продуцирането на документален филм за монашеството в Румъния, за което е  трябвало да посети всички манастири в Румъния, и от там е дошло желанието да се посвети напълно на Иисус Христос. Тя признава, че решаваща роля, за да се посвети на монашеския живот е изиграла нейната среща с отец Йоан Балан от Сихастириа, с когото е имала много разговори за духовния живот.
Ето какво разказва тя:
,,След като завърших филма си, бях на кратка почивка в Молдова и отидох с двама приятели в Сиастрия. Отец Йоан вървеше през двора на манастира бързайки за вечернята. Той застана  за един момент пред нас, погледна ни дълбоко и каза:,, А ти, хайде, побързай, няма повече време. Автобусът идва и трябва да отидеш  там. Когато искаш, ще имаш място тук. И той си тръгна. Много се чудих.Какво имаше предвид? Струваше ми се, че думите му са пророчество.
,, Стоях и мислех и осъзнах, че чувствам желание да се отдръпна от живота, от това което  правех, че вече нямам място в света и че бях белязана от всичко, което знаех за монашеството от времето на правенето на филма. И тогава възникна моята идея: ако тези монаси и монахини можеха, защо не можех и аз?" си спомня майка Теодора.
Тя започва монашеският си живот в манастира в Драгомирна, след това посещава Светите земи, след това отива на мисия в Америка. Когато се завръща в Румъния е назначена за игуменка на манастира Будести във Вълча.
Историята на нейния живот ни предава пламъка на вярата и на Божията любов.

Translate