понеделник, май 20, 2019

Няколко необичайни икони на света Богородица

Таня Илиева


Иконата на Пресвета Богородица Троеручица се съхранява в Хилендарския манастир на Света Гора.
Легендата разказва, че образът на иконата е свързан с един от епизодите от живота на свети Йоан Дамаскин. Разказва се, че по времето на иконоборството император Лъв Трети Исаврянин,  което било подкрепено от него, Йоан написал три трактата в защита на почитането на иконите и ги  е изпратил на императора. Лъв Исаврянин се ядосал,но не можел да накаже Йоан Дамаскин, защото той бил на служба в двора на халифа. За да попречи на Йоан да пише творби в защита на иконите, императорът прибягнал до клевета. Написал едно фалшиво писмо от името на Йоан , в което се твърдяло, че Йоан е предложил помощ на императора за завладяването на Дамаск. Това писмо било изпратено на халифа. Йоан бил отстранен от длъжност и наказан, като му била отрязана ръката до китката, и оставена на площада за назидание. След известно време, Йоан получил ръката си обратно, тогава той се затворил в стаята си сложил ръката на мястото и  и започнал да се моли пред иконата на Дева Мария. На сутринта се събудил и открил, че ръката му  е зараснала.  В знак на благодарност за изцелението Йоан прикрепил към иконата, изработена от сребро ръка.
В последствие иконата е пренесена от свети Йоан Дамаскин в манастира ,, Свети Сава", където е съхранявана до 13 век, когато е подарена на сръбския архиепископ Сава. Според легендата, по време на нашествието на османците в Сърбия, иконата била поставена на едно магаре, което я донесло до портите на Хилендарския манастир на Атон. Монасите поставили иконата в олтара, но тя се преместила на мястото, където стои игумена. От този момент, в манастира, игуменът е престанал да се избира.
Иконата,, Богородица  на смъртта" се намира на остров Липси, точно срещу остров Патмос. Тя се нарича така, защото Пресвета Богородица вместо да държи младенеца Иисус, тя държи разпятието и на него Спасителят.
Тя е свързана още и с едно повтарящо се чудо с лилиите, които отново и отново цъфтят всяка година.




Тази икона се намира в църква на една от скалите на остров Лесбос. Иконата е дело на неизвестен художник и представя света Богородица в цял ръст и познатите ни дрехи. Но има тяло на русалка и държи в едната си ръка кораб, а в другата държи тризъбец.

Въпреки че се твърди от православната традиция, произходът на тази икона има своите корени в римокатолицизма. Първите сведения за почитта към иконата са записани през 12 век в хрониките на един баварски манастир в Шонау. Всеки меч символизира едно събитие в живота на Дева Мария и най-накрая разпятието и погребението на нейния.В руския манастир,, Свети Пантелеймон" на Света Гора има изображение на седемстрелната Дева Мария. В същия манастир има и икона на Дева Мария, която стои пред кръста, докато мечът пронизва сърцето и.










Иконата на Божията Майка Млекопитателница е една от най- почитаните икони на Богородица. Иконата е образ на Богородица кърмеща младенеца Иисус.
Тя се намира в Света Гора. Има още една икона на кърмещата Богородица във Витлеем, в Млечната пещера- там според преданието Божията Майка е кърмела Своя Божествен Син. Преданието разказва, че няколко капки от Нейната кърма паднали на земята и цялата пещера се оцветила в бяло. Досега в Млечната пещера не секва потока от поклонници, даже съществуват много свидетелства как след искренна молитва на това място жените се изцеляват от безплодие, а бебета с недъзи оздравяват.
Иконата на света Богородица Акатистна се намира на един малък остров наречен Схинуса, той е част от Малките Източни Циклади и се намира на изток от остров Наксос и североизточно от Ираклия. Островът е  хълмист и има население от 206 души. Жителите му са предимно фермери и има три села: Хора,Месария и Мерсини.
В Хора се намира църквата на Света Богородица Акатистна, която носи това име защото в нея се съхранява рядка икона на Дева Мария, а Христос облечен като епископ стои прав.
Иконата е дошла на остров Схинуса от остров Санторини. Една бедна жена от Санторини чувала в определена точка от къщата си удари по стената. Тя не можела да си обясни това и не обръщала внимание на това. 
Но една нощ и се присънило, че тя била на Богородичния акатист и Богородица и казала да копае на местото, където ще чуе почукване в къщата си. Жената изкопала и намерила кухина, в която се намирала иконата и маслена лампа и кана с масло.
По това време  Санторини е бил много беден остров и жителите му се намирали в трудни времена. Когато разбрали за иконата, селяните отишли да се поклонят и да оставят дарове. Така се събрали малко пари и масло, и така жената можела да помисли за по-добро място за иконата. Тя отишла на остров Схинуса, където била приета добре и тя решила да установи там.
Иконата винаги се намирала в дома на жената и по някакъв начин тя се възползвала от това. При едно посещение на острова митрополит Гавраил предприел действия за прехвърляне на иконата в църквата на света Богородица на острова. 


Църквата ,, Света Богородица на лястовиците" се намира на пътя от Мениди до Кифисия, близо до борова гора. Легендата разказва, че преди много години църквата е била част от манастир. И по време на османското владичество имало монахини. Пашата на Мениди искал да ги унищожи и опозори. Монахините помолили Богородица да ги спаси. Богородица чула молитвите им ги превърнала в лястовици.


Translate