вторник, май 14, 2019

Зачестяват случайте, когато съдилища в Европа дават деца от християнски семейства в мюсюлмански приемни семейства

Таня Илиева


В Европа вече има не един или два случая, когато съдилищата  дават деца от християнски семейства, които губят правото си на настойничество или нямат възможност да ги отглеждат, да живеят в семейства на мюсюлмани, които често са фанатици.
Показателен е случаят с руснакът Денис Лисов, той е отишъл преди седем години в Швеция. През 2017 година съпругата му се разболяла, след което социалните служби решили да изведат децата му на 12, 6 и 4 години  от семейството , с твърдението че няма пълна заетост и не може да се грижи за тях. Така трите момичета били настанени в семейство на ливански мюсюлмани. Семейството на Денис Лисов официално запазило попечителството над децата, но имал право да ги вижда само за шест часа седмично.След като прекарали близо една година в мюсюлманското семейство, на около 300 километра от баща си, търпението на Денис Лисов се изчерпало. Той взел дъщерите си и решил да се върне в Русия. Но той бил спрян на летището в Полша, тъй като шведските власти съобщили за изчезването на дъщерите му. След което той подал молба за убежище в Полша.
Полският съд постановил, че шведските социални служби са нарушили конвенцията на ЕС, която забранява да се настаняват деца в чужда културна среда. Също е отбелязано в решението на съда, че правата на Денис Лисов не са отменени, и от това следва, че децата могат да останат при баща си.
Съдията по делото отбелязва следното:,, Децата имат много силна връзка с баща си, а когато разговарях с тях, те ми казаха , че искат да останат с баща си и  го обичат и не искат да бъдат отделени от него."
Според Денис Лисов, по-малките момичета не са разбрали нищо, но по-големите са имали проблеми с адаптацията към условията в мюсюлманското семейство.
Подобен случай има и във Великобритания, който се е случил през 2017 година. Петгодишно момиче от християнско семейство е било настанено в приемно семейство на мюсюлмани, въпреки протеста на семейството му.
Момичето е било принудено да махне кръста, който е носело, също в семейството се говорело на арабски, език който е бил непознат на детето.
Съдът в Източен Лондон е решил да премести в християнско семейство детето, за да се чувства по -конфортно.

Социалният работник взел това решение е бил задължен да вземе това в предвид.
На детето му е било забранено да яде ястия съдържащи свинско месо и му било втълпявано, че Рождество Христово и Възкресение Христово са глупости.
Според конвецията на ООН за правата на човека се предвижда децата да растат със семейство от същия произход като етнически, езикови, културни и религиозни. 

Translate