сряда, януари 17, 2018

Мощите на преподобни Антоний Велики




Таня Илиева 

През 544 година при управлението на император Юстиниан,мощите на преподобни Антоний Велики били открити и тържествено пренесени  от египетската пустиня в Александрия,а след завоюването от сарацините на Египет през 7 век били пренесени в Константинопол това се случило през 623 година.От Константинопол през 980 година светите мощи били пренесени във Виен,Франция абатството Мот-Сент-Дидие,където се съхраняват в 114-килограмов ковчег до ден днешен.Абатството в днешни времена се нарича Сент-Антоан-л Абеи.

Когато абатството не съществувало на това място имало център на католически орден на канониците-хоспитариери на свети Антоний.Винаги през вековете за помощ са прииждали смъртно болни хора.

Към манастира на бенедиктинците бил основан хоспис.През 1247 година бил основан манастир на свети Антоний.

Почитанието на свети Антоний има дълбоки корени във Франция,като за начало се смята  превода на житието му на латински език,станало малко след написването му на гръцки език от Атанасий Велики през 4 век. Има предположение,че латинският превод става реалност по молбите на галските монаси общували  със свети Атанасий повреме на престоя му Трир.Латинският текст на житието на свети Антоний е един от основните текстове,които послужил за образуването на монашески общини  в Галия.

През 1978 година на 30 километра било основано първото подворие на атонският манастир Симонопетра във Франция.Негов основател е станал схархимадрит Плакида Дезей(почина в началото на януари 2018 година на 91 - годишна възраст  ) и Серафим Пиот двамата приели православието на Света Гора.Преди да установят мястото на манастира те направили поклонение пред мощите на свети Антоний,с цел да измолят помощ от основателя на монашеството,къде да построят подворието. Отговорът дошъл след няколко дни,като получили писмо в него пишело,че в полза на Църквата е подарен един имат в Лавал,и там е възможно да се построи манастир.
За първи път богослужение било извършено на 14 септември 1978 година.
Сега манастира има около 6 монаси и те приемат хора,които имат интереси от византийска музика и живопис,също се занимават с издаване на творбите на светите Отци.   

Translate