неделя, март 03, 2019

Страшният съд според отците на църквата


  • Велик страх и трепет и ярост ще бъде в момента, когато Господ ни събере за безпристрастно осъждение и ще се отворят страшните книги, където са написани нашите дела, думи и всичко, което в живота си сме се опитвали  да скрием от Бог, който изпитва сърца и утроби....
  • Там всички ще са облечени с духовно безспокойство, с изключение на съвършените. Нечестивите ще скърбят, защото не са мислили за края; грешниците- защото не са търсели спасението  си в покаяние и милост към техните ближни. Онези, които обичат истината , също ще бъда оплаквани, ако не са били постоянни, не са се покайвали, ако не са се поправили своевременно. Когато видят венците на победители, тогава те ще преведат живота си през своя ум; те ще познаят пълнотата на блаженството на онези, които работят и са обременени, ще узнаят колко е добър живота им, колко  добър и милостив е Господ към онези, които го почитат...... ( Свети Ефрем Сирин)
  • Последният съд! Съдията идва , заобиколен от безброй Небесни Сили, Тръбите тръбят по всички краища на земята и мъртвите ще възкръснат. Възкръсналите ще се стичат до определеното място, към Трона на съдията, предварително, предвиждайки какви изречения ще звучат в ушите им, защото действията на всеки ще бъдат записани на челото на тяхното естество,  а присъствието им ще съответства на техните дела и морал. Смили се над нас,Господи, смили се над нас!Нека сега да плачем, ако не с реки от сълзи, то поне с потоци; ако не с потоци, то дори с дъждовни капки; ако не намерим това, нека се съкрушим в сърцето си, и да изповядаме греховете свои пред Господ, да Го умоляваме да ни ги прости, давайки обет да не оскърбяваме Него повече, да не нарушаваме Неговите заповеди и след това ревниво да изпълняваме този обет.( Свети Теофан Затворник)
  • Сега има ли някой, който наистина съди и ще бъде осъден правилно от другите?Никой не ще бъде там: и ние и другите ще бъдем открити. Това универсално виждане за греховете които разтърсват грешника, така ще му бъде по-лесно, ако планините паднат и го покрият. Никой не ще избегне осъждането, всичко ще бъде така, както е записано в Евангелието. Отречете себе си предварително, за да оправдаете себе си пред Бога, като се измиете в сълзи на покаяние.( свети Теофан Затворник)
  • Сега , Светата Църква ни напомня за Божия Съд, и по този начин иска да вдъхнови чадата си за големи трудове и да събуди небрежните от съня... Нашата беда е, че сме свикнали да се дистанцираме от часа на Съда..... Уловете образа на Бога в ума си и сърцето си, и винаги си спомняйте  за него.( свети Теофан Затворник)
  • Кой, когато си спомни за последния съд на Христос, няма да се поколебае веднага в собствената си съвест, няма ли да бъде поразен от страх и невежество? Ако той е наясно в себе си с направлението на живота,то, взирайки се в строгостта на Съда, където ще се  разглеждат и най-малките пропуски, разбира се,ще бъде ужасен от очакваните ужасни наказания, без да знае как ще приключи съдът за него. Божественият съд,  ще следва истинска и неподкупна и правдива присъда, в зависимост от нашия произвол, който човек е придобил. (свети Григорий Ниски)

Translate