вторник, март 05, 2019

Свети Йоан Златоуст: Какви трябва да бъдем като християни

Християните трябва да живеят като Христови ученици, съобразявайки се с това, което води към Христа:,, Вземете Моето иго Върху себе си и се поучете от Мене, понеже съм кротък  и смирен по сърце, и ще намерите покой за душите"( Мат.11:29) Християните са словесно стадо на Иисуса- затова трябва да слушат гласа на собствения си Пастир и само подир Него да вървят:,, Моите овци слушат гласа Ми, и Аз ги познавам, и те вървят подире Ми"(Йоан 10:27)
Християните  са лози на Христовото лозе, затова по живот в Него трябва да са вкоренени, в Неговото име да принасят плод, всичко да правят и да имат, което е свойствено и достойно за Христа:,, Аз съм лозата, вие пръчките"( Иоан 15:5). Християните са членове от Христовото тяло-затова във всяко дело трябва да бъдат съвършени, според  повелите на Господа, и даровете на Светаго Духа, съответствено на Главата, която е Христос: ,, Нима не знаете, че телата ви са Христови членове?"(1 Кор. 6:15). Всеки християнин  е невеста Христова- затова той трябва да пази чистота във всичко, според единствената воля на Младоженеца:,, Сгодих Ви за едничък мъж, за да ви представя на Христа като чиста девица"( 2 Кор. 11:2)
Християните са Божии храмове- затова следва да се посвети, чисти и изпълнени само с това, което принадлежи за служба на Бога:,, Защото вие сте храм на живия Бог"(2 Кор.6:16)
Християнинът трябва да стане чиста и непорочна жертва за Бога, който във всичките си членове и свойства да пази здраво благочестие:,, Моля Ви, братя, да представите телата си в жертва жива, свята и благоугодна Богу, и това ще бъде вашето духовно богослужение"(Римл.12:1)
Християните са чеда Божии и  затова е необходимо да се преобразяват в образа на Бога, доколкото е възможно, според мярката на човешките дарования:,, Чеда мои, за които съм пак в родилни мъки, докле се изобрази във вас Христос"(Гал.4:19) 
Какво е свойствено на християнина?,, Вяра, която действува чрез любов"( Гал.5:6) 
Какво е свойството на самата вяра? Несъмнена увереност в истинността  на боговдъхновените слова, която  да не се  разклаща от никакво съмнение, откъдето да се поражда то.
Какво е свойството пък на верния? Да притежава такава твърда увереност, че да не се осмелява нищичко да прибави или отстрани от вярата си!
Какво пък е свойствено на Бога от страна на християнина? Да Го люби,да изпълнява заповедите Му и да цени славата Му.
Какво е свойствено на любовта към ближния? Да не търси своята  полза, а ползата на ближния.
Какво е още необходимо за християнина? Да се очисти от всяка скверност на духа и плътта, да твори святост със страх Божии, да служи  на любовта Христова, да стане свят и непорочен, та да приема тялото и кръвта Христова за спасение!
От всичко най-важно за християнина е да бъде всякога готов да посрещне Господа, защото никой не знае часа на пришествието Му.

Translate