понеделник, март 11, 2019

Великият пост

Великият пост е най-важния и най-стар от многодневните пости. Той ни напомня за четирдесетдневния пост на Спасителя в пустинята; той ни въвежда в Страстната седмица и след това в радостта от празника на празниците, светлото Христово възкресение.
Постът е време за молитва и покаяние, през което всеки от нас трябва търси опрощението на нашите грехове чрез пост и изповед, за да можем да се причастим с достойно със Светите Христови Тайни, според заповедите на Христос( Иоан 6:53-56).
Самият Спасител е бил воден от Светия дух в пустинята, бил е изкушаван от дявола в продължение на четирдесет дни  и не е ял нищо в онези дни. Спасителят така е започнал делото си на нашето спасение.
Великият пост е в чест на Спасителя, а последната страстна седмица от него  е постановена  в чест на възпоменанието за последните земни дни, страданията и смъртта на Иисус Христос.
Великият пост продължава седем седмици преди Възкресение Христово. С особена строгост се съблюдава поста в първата и страстната седмица.
На чисти понеделник е възприето пълно въздържание от храна. В останалото време: понеделник, сряда и петък -суха храна(вода, хляб, плодове и други), вторник, четвъртък -готвена храна без мазнина, събота и неделя храна с растително масло.
Риба се разрешава на Благовещение на Пресвета Богородица и на Цветница.
На   Велики Петък препоръчително е да не вкусваме храна до изнасянето на плащеницата.
Но постът не е усмирителна риза. В постенето е необходимо да влезем постепенно и всеки човек да определи сам от колко храна и напитки  се нуждае на ден. 
Възрастните хора, болните хора, децата и бременните жени могат да бъдат освободени  от строгия пост. 
Постенето трябва да бъде не само физически, но и духовно. Великият пост трябва да бъде време на специално покаяние и засилена молитва. Без молитва и покаяние , постът просто става диета.

Светите отци за поста:

Истинският пост е отстраняването на злите дела. Прости на ближния си обида, прости му дълговете.,, Не в съдилищата и пощадване с коприви". Ти не ядеш месо, а ядеш брата си. Вие се въздържате  от вино, но не се възпирате от обиди. Опитвате храната дочаквайки вечерта, но прекарваш деня си в съдилищата"(свети Василий Велики)
,, Ти постиш? Нахрани гладните, напои жадните, посети болните, не забравяй затворените. Утеши  скърбящите и плачещите, бъди милосърден, кротък, добър, тих, дълготърпелив, незлопаметен, благоговеен,истинен, благочестив, за да може Бог да приеме твоя пост и в изобилие да получиш плодовете на покаянието"(Свети Йоан Златоуст)

Translate