неделя, март 10, 2019

Неделно четиво:Неделя Сиропустна

Последната неделя преди началото на Великия пост се нарича от Църквата Неделя Сиропустна, защото именно на този ден се прекратява употребата на храна от млечен произход, или Неделя на прошката. В този ден след вечерното богослужение в храмовете  се извършва особен чин на прощение, когато свещенослужителите и миряните взаимно измолват прошка един от друг, за да могат да встъпят във Великият пост с чиста душа, примирени със своите ближни.
В тази седмица светата Църква, както в молитвите , така и в молитвите и песнопенията се разясняват на вярващите, в какво се състои истинският пост и покаяние. Тя е постановила, обичаят в неделя вярващите да си дадат опрощение един на друг, ако някой е нанесъл обида или е съгрешил, затова този ден е наречен прощален. Обичаят  е установен от Църквата в изпълнение на заповедите на Христос според Евангелието на Матей.
,, И тъй, ако принасяш дара си на жертвеника, и там си спомниш, че брат ти има нещо против тебе, остави дара си пред жертвеника и иди първом се помири с брата си, и тогава дойди и принеси дара си.
Защото, ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости Небесният ви Отец; ако ли не простите на човеците съгрешенията им, вашият Отец няма да прости съгрешенията ви.Също, кога постите, не бивайте намръщени като лицемерците; защото те си правят лицата мрачни, за да се покажат пред човеците, че постят. Истина ви казвам, те получават своята награда. А ти,кога постиш, помажи главата си и умий лицето си, та да се покажеш, че постиш не пред човеците, но пред твоя Отец, Който е на тайно, и твоят Отец, Който вижда в скришно, ще ти въздаде наяве. Не си събирайте съкровища  на земята, дето ги яде молец и ръжда, дето крадци подкопават и крадат; но събирайте си съкровища на небето, дето ни молец, ни ръжда ги яде, и дето крадци не подкопават и не крадат; защото, дето е съкровището ви, там ще бъде и сърцето ви. 
(Матей 5:23-24;6:14-21) 

Translate