събота, март 09, 2019

Чудотворната икона на Пресвета Богородица и чудото с разцъфналите лилии


Тази великолепна икона, повтарящо се всяка година чудо и нейното странно име- това са три неща, които я правят  уникална -един от редките образи на Пресвета Богородица. Тя се намира в Гърция, в една скромна византийска църква, построена на остров Липси през 1600 година от монаси от остров Патмос. Те нарекли този образ,, Богородица на смъртта" , заради изображението на нея, Богородица не държи младенеца Христос, а кръст с разпънатия на нея Спасител. 
Този уникален образ изобразява плачът на майката и Нейното мъченичество, което и се наложило да преживее, носейки в Своите ръце мъртвото си дете след невероятно жестокото  и позорно мъчение.
Според свидетелствата , през април 1943 година едно младо момиче се помолило за изцеление пред иконата и то го получило. В знак на благодарност то поставило един букет лилии. Скоро лилиите увехнали, но останали на иконата. След една година лилиите  отново разцъфнали и замирисали. От тогава това чудо се повтаря  ежегодно в деня на Успението на Пресвета Богородица.
Хората, които посещават тази малка църква на Божията Майка, неизказано се възхищават на този уникален образ на Богородица, и казват, че чудото се повтаря всяка година и в тези дни.

Translate