сряда, ноември 21, 2018

Запазени мощи на православна монахиня предизвикаха небивал интерес в Турция

Таня Илиева



Мощи на православна монахиня са изложени в градския музей на Нигде в Кападокия, те са предизвикали голям интерес в турците, които отиват на тълпи, за да ги видят изпълнени със страхопочитание. Мощите са от периода когато в Кападокия процъфтява монашеството.

Турската преса проявява  голям интерес и се отбелязва, че в района на град Нигде е имало процъфтяваща гръцка общност, която е била подменена. Тялото на монахинята е открито заедно с телата на  четири деца.

Откритието е направено в Илхара, квартал Аксарай в район, където е имало много манастири намиращи се в пещери, и са били населявани от хиляди монаси и монахини. 

Резултатите от проучванията на находките показват, че мощите принадлежат на жена  на около 22 години, висока 1,62 сантиметра, тя е била монахиня в региона и турците я наричат,, Русата монахиня" поради запазените руси коси по нея. Причината за смъртта и не е насилствена, а от заболяване. Тя е живяла по тези места преди 1100 години.

Турците са впечатлени от това, че тялото на монахинята е в изключително запазено. Някои от тях дори смятат, че това се дължи на святост. 

Translate