четвъртък, ноември 15, 2018

Иконата на свети Нектарий Егински в семинарията в Найроби е започнала да мироточи

Таня Илиева


Иконата на свети Нектарий Егински в семинарията в Найроби е започнала да мироточи, за това чудо съобщава Негово Високопреосвещенство архиепископа на Найроби и цяла Кения Макариос.

На 9 ноември на празникът на свети Нектарий Егински в семинарията в Найроби, където вярващите са празнували празника започнала да мироточи точно в момента когато архиепископ Макариос е започнал празничната литургия. По време на проповедта архиепископ Макариос е казал следните думи:,, Всъщност светиите са винаги с нас, и буквално ни заобикалят и ни слушат нас, когато вие говорите с тях ги помолете за нещо".

Тези думи на кенийския йерарх са били потвърдени още на следващия ден, когато, както архиепископ Макариос се готвел да отиде да служи Литургията в близкото село, дошъл един семинарист и му казал:,, Нещо се случва в църквата точно сега, което не разбираме".
 Архиепископът отишъл в църквата на семинарията и видял, че иконата на свети Нектарий е потопена в ароматна смирна от две места- от светото Евангелие и от ръката на светеца, която държи Евангелието.

Както разказва Негово  Високопреосвещенство, той се прекръстил и почел иконата и казал на глас:,, Господи помилуй!". След това той отишъл да отслужи Божествената литургия в селото според насроченото. Когато се завърнал  в ранния следобед, той бил информиран, че смирната продължавала да тече по време на литургията в семинарията и спряла след края на литургията.  

Translate