сряда, ноември 14, 2018

Чудотворната икона на свети архангел Михаил

Таня Илиева


Духовният живот на остров Сими е невероятно  наситен: девет манастира, тринадесет  големи храма и множество параклиси. Особено почитан е  покровителят на острова свети архангел Михаил,върховния ангел и предводител на Божията армия. На Сими са посветени на него девет църкви и два манастира- Руконьотис и Панормитис. Единият е построен в планината, а вторият се намира сред маслиновите дървета и кипарисите в живописния залив  Панромос.

Според легендата една  симийска жена, докато обработвала своята нива в залива Панромос, намерила в земята неголяма икона, изобразяваща  архангел Михаил. Отнесла я в дома си, но на сутринта изчезнала и  отново била намерена на същото място на земята. Жената отново я отнесла в дома си и отново тя изчезнала. Така се повторило три пъти. На третата нощ се явил в съня на жената сам архангел Михаил и и казал да остави иконата му в залива Панромос. Така и постъпила жената. За иконата бил построен неголям храм, на който по-късно е построен манастира Панормитис.

Манастирът е построен през 14 век, в епохата, когато острова бил владян от рицарите йоанити. Големи щети са нанесли османските завоеватели, и манастира отново е построен през 18 век. Главният храм е украсен с красиви фрески от братя Каракостис, а в резбования иконостас е била поставена чудотворната икона на архангел Михаил Панормитис.

Тя ще стане духовният магнит, който привлича на острова православни не само от Гърция, но и от целия свят. Сега монашески живот няма в обителта, но тук постоянно се отслужва света литургия. Манастирът се смята за един от най-известните центрове на поклонничество.

Иконата на архангел Михаил е дървена и е с размери 2,20 х 1,30. Не е известен иконописеца, който я е сътворил, но неговото майсторство се оценява много високо. Великолепен сребърен обков е изработил бижутера Йоан Пелопонески през 1724 година.
Много дарове украсяват сега иконата като свидетелство за милостта на архангел Михаил към молещите го за помощ. Той помага в беда и действа чудотворно за всички, които с искрена вяра се обръщат за помощ към него. Изцелява неизлечими болести, спасява от опасности, дава изход  от безизходица и показва правилният път.

Translate