четвъртък, септември 06, 2018

Възпоменание на чудото на свети архангел Михаил в Хони

Таня Илиева


В град Колоса намиращ се във Фригия, близо до град Иерапол над извор с целебна вода се намирала църква посветена на свети архангел Михаил.

От водите на този извор болните хора получавали изцеление, тя била по-силна от водата на Силоамската къпалня.

През времето, когато езичеството царувало хората се покланяли на тварите, а не на Създателя, в град Иерапол почитали една огромна змия наречена Ехидна, нейната дължина достигала до три метра и половина.
Хората и построили храм , където живеела тази змия и и принасяли  много жертви.

По тези земи дошъл да донесе Божието слово свети апостол Йоан Богослов и да помогне в сеенето на Евангелието на своя сътрудник свети апостол Филип. Това станало след разрушаването на храма на Артемида в Ефес, когато целият град бил обърнат в християнството. По това време в Иерапол се намирали още свети апостол Вартоломей и сестрата на свети апостол Филип - Мариам. Заедно с тях свети апостол Йоан Богослов се потрудил хората да разберат за Иисус Христос и да приемат християнството. Чрез молитвите си, те убили ехидната и хората повярвали в Единия Бог. Като застанали на едно място, което се наричало,, Херотоп", те започнали да пророчестват, че на това място ще бъде Божията благодат, и ще бъде посещавано от свети архангел Михаил и ще бъде място, където ще се случват много чудеса. Това тяхно пророчество станало факт и на това място бликнал чудотворен извор. По същото време в Лаодикия имало един човек, чиято единствена дъщеря била няма по рождение и той не жалел средства за лекари. Една нощ той имал видение на сън, явил му се един ангел и му посочил извора до град Иерапол, като му казал  да отиде там с дъщеря си. Като станал от сън, човекът веднага взел дъщеря си и отишли на извора, където имало много хора, които вземали от водата, в нея се кръщавали и след което получавали изцеление от болестите, които ги мъчели. Той попитал кого призовават при умиването си с тази вода, и получил следния отговор:„ Ние призоваваме името на Отца и Сина и Светия Дух; призоваваме на помощ и свети архангел  Михаил".

Тогава човекът вдигнал очите си към небето и казал:
„ Отче и Сине и Дух Светий, Който си Бог на християните, помилуй ни! Свети Михаиле, Божи служителю, помогни  и изцели моята дъщеря!"след което  дал на дъщеря си да пие от водата от извора. В миг тя се изцелила от немотата си и започнала да слави Бог:„ Боже на християните, помилуй ме! Свети Михаиле, помогни ми!" Бащата зарадван незабавно се кръстил заедно с нея и цялото си семейство, които бил с тях. От благодарност той построил църква, която блестяла с великолепието си над извора, тази църква била посветена на свети архангел Михаил.

След 90 години от построяването на тази църква, дошло едно 10 годишно момче на име Архип. От малък той бил благочестив, от младите си години той бил образец за пост и въздържание, цялата му душа принадлежала на Бог. И не само за своето спасение се грижил той, но и за спасението на другите, така обърнал към Христос много хора. Езичниците като виждали това завиждали на Архип и не можели да търпят чудесата извършвани от извора, не започнали да ненавиждат този светец. Нееднократно те правили опити с пръст да засипят  извора и да убият Архип, но Господ го запазил. 
Езичниците направили опит да отклонят водите на минаващите две реки и да ги насочат към църквата, където Архип не спирал своята молитва към Бог и архангел Михаил. 

Свети архангел Михаил му се явил и му рекъл:
„ Не бой се,стани!Приближи се до тук до мен и ще видиш как ще се яви силата Божия в тези води!"

Свети Архип видял един огнен стълб, който се издигал от земята  до небето, а когато водата вече се приближавала много близо, архангелът вдигнал дясната си ръка и направил кръст над водата, и казал :„ Спри там!". И веднага водата се върнала назад. Така са се изпълнили пророческите думи:„ Видяха те, Боже, водите.....  и се уплашиха" Пс 76:17.
Свети архангел Михаил казал следното:„Да бъде унищожена тук всяка противна сила и да получат избавление от всяко зло всички, които идват тук с вяра!".

Така запазил своя храм и Архип от водите,свети архангел Михаил възлязал на небето, преподобния благодарял на Бог за това преславно чудо и прославял своя велик закрилник- архангел Михаил заради неговото застъпничество. От този ден било поставено да се празнува на 6 септември чудото на архангел Михаил. Преподобни Архип живял още много години на това място, като усърдно служел на Бог. Той починал в 70-тата година от рождението си.

Translate