сряда, септември 05, 2018

Израелски християнин иска да изгради град за арамейските християни

Таня Илиева

Израелски християнин възнамерява да построи град в Израел специално за християните арамеи, за да могат да запазят своя език и култура.

42-годишният Шади Кахол, който е председател на Израелската арамейска асоциация и работи по проекта ,, Филос", казва, че арамейските християни имат също родствени връзки с Израел са потомци на първите вярващи в Иисус Христос в древната земя.

Въпреки че арамейският език се счита за ,, мъртъв"език -както казва Кахол, той и семейството му продължава да го говорят. Той винаги е вярвал, така ще се запази културата си с цел съжителството с еврейския народ.
„Арамейският език е общ за двата народа. Това е нещо, което може да укрепи Израел като еврейска държава и да покаже на света, че ние израелците, изграждаме и опазваме арамейската общност като единствена страна за преследваните християни в Близкия изток. Ние като малцинство искаме да живеем като местните арамейски християни и да имаме един единствен арамейски град, който да съхрани нашата християнска вяра, арамейски език, етническа идентичност и наследство и така да обясни повече за нашите общи корени с евреите" казва Кахол.

Градът, който иска да построи , ще бъде наречен „ Арам Хирам".
„Арам", като имената на арамейските царства от Библията и „ Хирам" като името на царя на Ливан, който изпращал кедровите дървета на цар Соломон за строежа на храма.

Ученият иска земя в Северен Израел, където твърди,че неговите предци са живели 400 години преди войната за независимост от 1948 година, тогава те са били принудени да я напуснат.

Тази година се навършиха 70 години от създаването на Израел и населението му продължава да расте. Според статистиката то наброява 8,8 милиона, от които 74,5% са евреи, арабите са 21% от населението и 4,6 % са неарабски християни или са от други етнически общности.

Translate