сряда, септември 12, 2018

Украинската православна църква иска да се свика събор на поместните църкви

Таня Илиева


Заместник- началникът на Отдела за външни църковни връзки на Украинската православна църква (към РПЦ), протоиерей Николай Данилевич предлага да се свика събор на предстоятелите на поместни църкви след решението на патриарх Вартоломей да започне подготовка за даването на автокефалия на църквата на Украйна. 
,, Мисля, че в момента, в глобален мащаб, в такова време, трябва предстоятелите на църквите да се съберат на събор, и да вземат решение по този въпрос, защото са настъпили много трудни времена. Защото тези времена ние ги създаваме сами, и не толкова ние, колкото някои наши братя. По рано Константинополската църква е била огромна, а сега наброява 2,5 хиляди гърци,и още няколкостотин в цяла Турция.Но ,както виждаме, има , аз бих казал , слабост в Константинополската патриаршия, която сега се демонстрира. Ако искаме да разрешим този въпрос за разкола- моля, ще говорим и ще общуваме. Но не трябва да го правим по груб начин: малкият въпрос за украинското отделяне, генерира големи проблеми около вселенското Православие. Това е погрешно. Мисля, че сега трябва да умножим молитвите си за двамата патриарси и Господ да им даде Соломоновата мъдрост да решат проблемите, които има. Ако ги решат, те ще влязат в историята като най-великите патриарси. Ако пък обаче патриарх Вартоломей   отиде до края, това няма да му направи чест, нито на нас".

Миналият петък Константинополска патриаршия, съобщи за ,, подготовката на даването на автокефалия на православната църква на Украйна" и бяха назначени двама екзарха на Киев. Това решение рязко беше осъдено от Москва, даже има заплаха за прекъсване на евхаристийното общение с Константинопол в случай, че бъде дадена автокефалия на Укрйна.  

Translate