четвъртък, септември 13, 2018

На този ден:На 13 септември 335 година е осветена църквата,, Възкресение Христово " в Йерусалим

Таня Илиева


Още в първите години християните почитали мястото на разпъването и погребението на Иисус Христос, което се намирало извън границите на Йерусалим. Вероятно, споменът за това място не е бил изгубен след разрушаването на града от император Тит през 70-та година. Според Евсевий, при строителството на местото на разрушения Йерусалим при император Адриан на новия римски град Елия Капитолина, на мястото на Гроба Господен е построен езически храм на Венера. Първата църква на Гроба Господен е построен от света императрица Елена, и се строяла под ръководството на Макарий Йерусалимски едновременно с частично запазената Витлиеемска базилика. По-късно са били добавени към Божи гроб, в съставът на храмовия комплекс предполагаемото място на Голгота и мястото на намирането на Животворящия кръст. В резултат бил построен монументален комплекс  от сгради, която очертава при сравняването на археологическите проучвания на една модерна сграда с описание от ранните християнски писатели,  и изображението на мозаечната карта от Мадаба.

Храмовият комплекс се е състоял от няколко части, простиращи се от запад на изток около храма Възкресение, чиито център се намира Божи гроб, под шестоъгълен балдахин от мрамор, а  след време била построена и базиликата- Великата църква с лице към олтар по посока на мястото на Възкресението. Вътре в базиликата имало крипта на мястото на намирането на Кръста. Между мястото на Божи гроб и базиликата, са подредени перистилни дворове. Главният вход е бил разположен на изток, на една от главните улици и на юг се намирал градския форум. Съоръжението било богато украсено с различни видове мрамор, мозайки и скъпоценни украси.

Храмът на Възкресение  Христово е бил осветен тържествено в присъствието на император Константин Велики на 13 септември 335 година, и в памет на този ден православната църква е постановила празника Обновление на Храма.

Translate