сряда, септември 19, 2018

Утре в църквата ,, Света Неделя" ще бъде отслужена панахида за безследно изчезналите свещенослужители на Софийска митрополия след 1944 година

Таня Илиева


Утре в митрополитската катедрала,, Света Неделя" от 11.30 часа ,ще бъде отслужена панахида за всички безследно изчезнали, убити и репресирани свещенослужители на Софийска митрополия.
На панахидата специално ще бъде поменат и архимандрит Ириней Попконстантинов, който е бил протосингел на Софийска света митрополия. На 23 септември 1944 година, той е безследно изчезнал.

Архимандрит Ириней Попконстантинов е роден през 1910 година в свещеническо семейство. Баща му Константин Попниколов  е построил подуенския храм в София. Първоначално и прогимназиално образование получава в София. През 1924 година постъпва в Софийската духовна семинария, след което продължава образованието си в Богословския факултет на Софийския университет. През месец юни 1931 година заминава да следва като степендиант в Кишиневския богословски факултет. През 1934 година завършва богословие в Кишинев. Кандидатства за степендия в Рим, където освен Ориенталския институт, записва философия и право.
През 1937 година става доктор по философия на Римския държавен университет, езиците, които е усвоил са шест-руски, румънски, италиански, френски, немски и английски. Завръщайки се в София, е назначен за учител и възпитател в Софийската духовна семинария. На 4 декември 1937 година е подстриган за монах и ръкоположен за йеродякон, приемайки името Ириней. През 1941 година е  назначен за протосингел на Софийската митрополия. Скоро след това е въведен в архимандритско достойнство.
На 20 септември 1944година митрополит Стефан го освобождава от поста с цел да го спаси. Три дни след това изчезва безследно и никой не го вижда повече.

Translate