петък, август 31, 2018

Патриарх Вартоломей и патриарх Кирил са декларирали ангажимент към идеята за диалог при решаването на проблемите между двете църкви

Таня Илиева 

Двамата патриарси на срещата в Истанбул са заявили готовността си за диалог и съвместна работа  в полза на православната църква.

Патриарх Вартоломей е заявил следното :„ Вярваме в силата на диалога. Докато политическите  ръководства използват диалог, за да се разрешат проблемите в своите страни, ние, религиозните лидери, използваме диалога, дори повече, защото това е пътят, който сме наследили от Бога". 

Той е напомнил на патриарх Кирил за общите духовни наставници, които са„ работили за доброто на Църквата" в продължение на много години. 
Патриарх Кирил е отговорил следното:„ С молитвите на нашите предшественици, позволете ни днес и ние можем да се потрудим за общото благо на православието".

Той е признал, че всеки път, когато посещава Вселенската патриаршия, „ в моята памет изникват общите важни моменти на нашата съвместна история".

„ Във всяка епоха нашите две Църкви са били изправени пред различни предизвикателства, проблеми, но благодарение на Божията благодат, ние винаги сме откривали, какво да направим, за да отговорим на предизвикателствата на нашето време" е казал патриарх Кирил.
Продължавайки темата за диалога, подхванат от патриарх Вартоломей, той е посочил разликата в диалога, преследван от политиците, които защитават интересите на своите страни и диалога между религиозните лидери.
„ Разбира се, ние представляваме интересите на нашите църкви, но също така мислим и за единството и благосъстоянието на Църквата като цяло" е подчертал патриарх Кирил.

Според него това   налага на ръководителите на църквата„ определена отговорност, ангажираност, но в същото време дава сила и вдъхновение".
„ Ето защо, въпреки факта, че в тази сграда е имало различни разговори, имам много ярки  спомени свързани  с това място, защото никога не сме правили нещо, което да увреди вселенското православие. Защото ние сме отговорни за цялата църква, за цялото тяло на Христос", е казал патриарх Кирил.
След протокола, разговорът е продължил при зад закрити врата. Прессекретарят на патриарх Кирил свещеник Александър Волков е заявил пред репортери, че срещата е протекла в,, мирно и братско настроение".
Срещата е продължила около три часа.

Тази сутрин близо до резиденцията на патриарх Вартоломей, около 20 украинци са се събрали, за да подкрепят даването на автокефалия на украинската църква. Те са били облечени в украински носии и са отказали да говорят пред руски репортери. Не им е било позволено да влязат в резиденцията на патриарха и е имало полицейски кордон.
За резултатите от срещата патриарх Кирил ще даде пресконференция  преди да отлети за Москва.

Translate