четвъртък, август 30, 2018

Дясната ръка на свети Спиридон Тримитунски е пристигнала в Екатерининбург

Таня Илиева


Ковчежето с дясната ръка на свети Спиридон Тримитунски, донесена в Русия от остров Корфу, днес е била пренесена в катедралата на Екатерининбург .

Светинята, която е пристигнала вчера вечерта на летище Колцово, е била посрещната от свещенослужители от Екатерининбургска митрополия начело с митрополит Кирил и представители на местната власт.

Пренасянето на ковчега с мощите на свети Спиридон е станало тази сутрин преди богослужението и са били посрещнати от около 1500 души.

Мощите ще бъдат в Екатерининбург до 1 септември.

Първият град, където е била занесена десницата на свети Спиридон в Русия е бил Краснодар. На мощите са се поклонили около 50 000 души. След Екатерининбург мощите ще бъдат отнесени в Красноярск, Кемерово, Тула, Санкт- Петербург, Твер, Саратов, Чебоксара и Ярославъл. Москва мощите ще пребивават от 22 септември до 15 октомври в катедралата „ Христос Спасител"

Свети Спиридон Тримитунски е роден в края на 3 век на остров Кипър. Известно е, че той е бил пастир, имал жена и дете. С всички възможни средства той помагал на ближните си, за което бил възнаграден с даровете на чудотворене и лекуване на безнадеждно болни хора. След смъртта на жена му той бил избран за епископ на град Тримитунт. Според преданието, свети Спиридон е извършил много чудеса, по неговите молитви се прекратявала сушата,  излекувани били много болни, маслото в кандилата на църквите не свършвало. Имал дар да вижда тайните грехове на хората, светият ги призовавал към покаяние. Самият той преди да стане епископ пасял овцете и работел на полето.

Около 348 година по време на молитва свети Спиридон починал и бил погребан в църквата„ Свети Апостоли" в Тримитунт. В средата на 7 век мощите му били пренесени в Константинопол, а през 1453 година на остров Корфу. В град Керкира, те се съхраняват в катедралата в негова чест.  

Translate