сряда, август 29, 2018

Китайската комунистическа партия е помолила вярващите да напуснат нейните редици

Таня Илиева

Китайската комунистическа партия е обнародвала обновление на правилата  на поведение за комунистите. В документа, издаден от Централната комисия по дисциплината и под контролът на председателя Си Цзинпин, на вярващите се предписва да напуснат КПК, защото китайската комунистическа партия официално се придържа към атеизма и очаква, че всички членове ще споделят този мироглед.
В документа пише:„ Тези членове, които се придържат към религиозните вярвания, са длъжни да получат помощ  и да придобият по -висока квалификация. Ако не променят мнението си след това, те трябва да бъдат притиснати да напуснат редиците на ККП".
Също така онези, които ,, използват религията за подбудителство", ще бъдат изключени от партията.
Освен всичко това член 36 от Конституцията на КНР дава гаранция на гражданите за свобода на религията, като уточнява, че религиозната дейност трябва да бъде свободна от чуждестранен контрол.

Според социологическите проучвания за 2017 година в Китай, е имало 13% будисти, 5,6 % последователи на различни секти на даоизма, 4,53% са християните от различни деноминации, 3,2 % мюсюлмани. В същото време,73,5 % от населението са или атеисти или последователи  на така наречената ,, китайска народна религия".

Забранена е за членство и религиозната професия.  

Translate