сряда, август 29, 2018

Днес е канонизиран стареца Амфилохий Макрис

Таня Илиева

По време на днешното заседание на Светия Синод на Вселенската патриаршия е било взето решение  за канонизирането на старецът Амфилохий Макрис. Очаква се тази новина да предизвика радост на остров Патмос, където той е прекарал последните си години от живота си . 

Свети Амфилохий Макрис е роден на остров Патмос през 1889 година. Той е бил голям защитник на православието  и е претърпял много страдания по време на италианската окупация на Додеканезите. През годините той е основал много  тайни училища, където се е преподавал гръцки език и православна вяра, въпреки  опитите на италианците  и църквата на Рим, да бъдат отрязани гръцките корени.  В продължение на много години  той е бил игумен на манастира на свети Йоан Богослов.
През 1937 година е основал женският манастир,, Благовещение" , което и до ден днешен е еталон за вярващите. 

Старецът Амфилохий  е един от ярките последователи на силата на монашеството и християнската мисия. Той е пътувал като проповедник през годините на войната и по-късно. Освен това създава много манастири на различни гръцки острови и отговаря за сиропиталищата и различни благотворителни организации. Той е починал през 1970 година. 

Translate