петък, юли 20, 2018

Испанската полиция откри две писма на света Тереза Авилска

Таня Илиева

По време на операция,, Камарин" срещу незаконната търговия с произведения на изкуството, испанската полиция е открила във Валядолид две писма от света Тереза от Авила. Заедно с писмата са открити  и десет произведения на изкуството. Това са две страници, написани от ръката на света Тереза. Те произхождат от манастира на босите кармелити Сърце Иисусово и свети Йосиф в Медина дел  Риосеко. Текстът свидетелства за жестоката,, земна битка" на Тереза за реформата на испанския монашески живот. Посланията са адресирани до отец Херонимо Грасиано, един от нейните сподвижници. Грасиан е помагал на Тереза да върне Кармил към  евангелските основания в условията на сложни и нескончаеми дебати и борби за власт, в които босите и обутите кармелити са били на различни страни от барикадата.

Намерените послания са били написани в необикновен момент, когато  отец Грасиан, също като Йоан Кръстни, търпял гонение от църковните власти. Не толкова в този момент, писмата са датирани  през месец август 1578 година, Тереза  и отец Херонимо били предмет на завист и сплетни в своите монашески общини. Събратята на отец Грасиан дори се  опитали да го прогонят от Испания.

Писмата  на света Тереза имат огромна историческа ценност.

Операция,, Кармин“е започнала през март тази година, след като полицията е заподозряла незаконна продажба на една от картините на търг.

Translate