петък, юли 20, 2018

Сирийски археолози са открили убежище на първите християни

Таня Илиева

Сирийски археолози са открили по време на разкопки  таен подземен тунел и убежище, където  християните от първите векове са бягали от преследване от римските власти. 
Разкритите артефакти са в района на град Манбий, който е разположен в северната част на страната. Тук в стари времена се е намирал град Иераполис,  бивш център на римската провинция Ефрат.
Разкопките са продължили много години, а първите останки  са открити през 2014 година, поради окупацията на Сирия от ,, Ислямска държава" археологическите работи са били спрени за две години. Разкопките са  били възобновени през месец август 2017 година.

В руините археолозите открили тесен тунел  и страничен проход, който е бил използван от вярващите за изпращане на тайни послания.  Има и тайна врата, изработена от големи камъни, временен олтар със стъпала. Кръстове и свещени текстове са гравирани върху колоните и каменните стени.

Освен това археолозите са открили гробище, което се предполага, че са погребани свещеници. Човешки кости са открити в големи гробници, изработени от камък. Учените предполагат, че подземното гробище, е съобразено с традицията, съществувала през първи век, и те са използвани като място за срещи  на вярващите и за поклонение. 

Открит е още един фрагмент от древни структури. Той включва каменна стълба от 11 стъпала, водеща към множество подземни  стаи. Те са украсени с голям брой християнски символи, например гравирани върху колоните кръстове комбинирани с геометрични фигури, използвани по време на римския период, както и евангелски текстове.
Учените смятат, че тези изображения са били направени от християните, след Миланския едикт на император Константин(през 313 година). Най-вероятно тези подземни стаи за срещи  и богослужения не били използвани вече.




Translate