неделя, юли 15, 2018

Раса, рубли и дипломация

Андреас Лударос

През април митрополита на Корфу Нектарий, отправя искане до Светия Синод, в който в момента е член, за отнасянето на светите мощи на Свети Спиродон. Епископът, който през последните години е развивал тесни връзки с руската част в региона и Руската църква, която се грижи за изпращането на големи групи от туристи на острова и той го потвърждава. Искането му отправено към Светия Синод беше потвърдено и получи одобрение. Малко по - късно , по време на същата сесия, митрополита на Керкира го оттегли. И това пътуване не се състоя.
Отношенията между гръцкото духовенство с Русия никога не са се смятали за силни. Те принадлежат към сферата на укрепване на отношенията между  двете идентични държави. Но през последните години, особено след идването на сегашния патриарх Кирил, патриарх на Русия, не може да се прави разлика за чисти намерения, които стоят зад тези засилени контакти. 

От една страна стоят  теориите за православната дъга, които осъществяват тези контакти. Срещу тях излизат всички, които вярват, че тази интезивна  руска инвазия в Гърция не е нищо друго освен стратегия за осъществяване  на една стратегия за влияние.

В откровението, че гръцкото правителство е решило да изрази недоволството си от руските дипломати за техни конкретни действия, и да използва екстремни действия като експулсиране и забрана за влизане в страната, това е падане на ,, облаци" в отношенията.

Митрополити, държавни служители и хората са запознати с църковната геополитическа шахматна дъска, от които  се вижда, че процъфтяващото  руско влияние в гръцките църковни въпроси, които не могат да бъдат оставени без отговори. Дори и сред невежите изглежда, че архиепископа е зачел волята на митрополита, но не е скрил своята загриженост.

Сега се търсят църковните фракции, към които са се обърнали руските дипломати. И разбира се въпросите са много. Например, знаят ли се истинските намерения на онези, които са станали  поддръжници на  тяхната идея? Дали са били включени и ако е така, кой е вземал руските заплати, за да се повлияе на гръцкото обществено мнение? 

В такива случаи важи журналистическото клише за ,,шпионски трилър". Но така изглежда реалността.

Translate