събота, юли 28, 2018

250 хиляди вярващи са взели участие в шествието в Киев по случай на 1030 години от кръщението на Русия

Таня Илиева


На 27 юли в навечерието на 1030 годишнината от покръстването  на Русия и честването на деня на свети Владимир, предстоятелят на Украинската православна църква митрополита на Киев и цяла Украйна Онуфрий е повел шествието  за молитва пред паметника на кръстителя на Русия на хълма Владимир в Киев.

Заедно с митрополит Онуфрий в молитвата са участвали и архиереите и духовенството от поместните православни църкви, както и десетки хиляди православни християни  от всички региони на Украйна и поклонници от Беларус, Молдова, Румъния и други страни.
След молитвата митрополит Онуфрий е произнесъл кратко слово. След това предстоятеля на Украинската православна църква е повел шествието с чудотворни светини.
Тържественото шествие е преминало през централните улици на Киев, пресякло е улица Грушевски и митрополит Онуфрий заедно с миряните и всички духовници са се помолили за покой на душите на всички , които са били убити в центъра на Киев по време на трагичните събития от месец февруари 2014 година.
Главните светини на  шествието са мощите на свети благоверни княз Владимир, свещеномъченик Климент, епископ Римски, великомъченик Георги  Победоносец, свети Андрей Първозвани, Зименската икона на Пресвета Богородица, иконата с частици от мощите на свещеномъченик Владимир, митрополит Киевски, и на преподобни Серафим Саровски. В края на шествието мощите са били изложени за поклонение на вярващите в църквата посветена на преподобните Антоний и Теодосий от Киево -Печерската лавра.

Въпреки опитите на официалните власти в шествието са взели участие 250 хиляди вярващи.

Translate