събота, юли 28, 2018

В Москва бяха отбелязани 1030 години от покръстването на Русия

Таня Илиева


Руският президент Владимир Путин е взел участие в шествието до паметника на княз Владимир на площад Боровица в центъра на Москва, отбелязвайки 1030 - та годишнина от приемането на християнството в Русия.
Путин е тръгнал от Съборния площад на Кремъл до паметника на княз Владимир заедно с руския патриарх Кирил и патриарха на Александрия Теодор, и много вярващи.

В шествието са взели участие представители на почти всички православни църкви: Александрийската патриаршия, Антиохия, Йерусалим, Сърбия, България, Грузия, Кипър, Полша, Албания и църквата на Чехия и Словакия.

Президентът Путин е определил руското християнство като отправна точка за създаването на държавната власт в Русия.
,, Християнството е отправна точка за създаването и развитието на държавната власт в Русия, истинското духовно раждане на нашите предци, то е било просперитет на националната култура, образование и развитие на многостранните отношения с другите страни. Покръстването на Русия е важна и значима стъпка в нашата история, събитие от културното поле и трансформация на духовна сила. Нашите предци са показали голяма мъдрост и далновидност в епохата, в която те са принадлежали", заявил Путин.

Той е изтъкнал по-специално  личността на княз Владимир и го е нарекъл,, войн,който е преминал ожесточени битки  и изпитания и е станал творец, основател и просветител, под чиито ръководство са построени църкви, манастири, градове, училища и библиотеки". 

Translate