понеделник, юни 11, 2018

Свети Лука Симферополски: За неразкрития дълбок смисъл на молитвата на свети Ефрем Сирин

Свети архиепископ Лука Симферополски


,, Господи и Владико на моя живот, не ми давай дух на безделие,  униние, властолюбие и празнословие.
Но  дух на целомъдрие, смиреномъдрие, търпение и любов дарувай на мене, Твоя раб.
Ей, Господи Царю! дарувай ми да виждам моите прегрешения и да не осъждам моя брат, защото си благословен во веки веков. Амин."

Вие знаете, че  тази молитва е на преподобни Ефрем Сирин. Защо на тази молитва е дадено необичайно видно място в богослужението, защо така много пъти се повтаря по време на великопостните богослужения? Не без особена причина- да бъде почуствана от вашите сърца, в това е причината- тази молитва прониква в сърцето, като никоя друга, вие чувствате особена, изключителна, божествена сила от нея.
От какво е? От това, че се излива от сърцето на съвършено очистения, на съвършения, на светия, от ума, от просветеният от Божията благодат, от този който е станал причастен от умът Христов. От там излиза този власт, това тайнствено действие от сърцето на християнина тази удивителна молитва.

За начало ще кажа, че извънредния важен факт, е че свети Ефрем моли от Бога, да го избави от всичко порочно, което е противно на Бога, че Господ да го сподоби с добродетели, и то важни велики добродетели. Защо моли за това? Имало е хора, и особеностите били такива в онези езически времена, че да разчитат на себе си, че всичко е постижимо със силите на съзнанието им и техните чувства. Сега има хора, които не разбират толкова много и най-важното, най-ценното, че тайната на нашите умове и чувства са недостъпни. 

Хората, които разбират това, не забравят, че апостол Павел казва на светиите:,, А каквото правя, не зная; защото не това, що желая, върша, а онова, що мразя, него правя."(Римляни 7:15). Така говори великият върховен апостол, съзнаващ безсилието си да ходи по пътят на доброто, дълбоко разбиращ, че плътта му, която е долу не пуска сърцето му високо при Бога, и има огромна власт над него. Той се опитва, мъчи душата си, че не върши добро, че неговата душа жадува за това, а той твори зло, което не иска.

Свети Ефрем, дълбоко съзнава това, моли Бога, да бъде избавен от пороците, да му даде сила да твори добро. Силата да творим добри дела получаваме само от Бог, и силата да се избавим от пороците  получаваме от Бог. Това трябва да се съзнава от душата на всеки християнин, и затова трябва да ни трогва молитвата на свети Ефрем Сирин.

Вникнете дълбоко в тази молитва, помислете, защо  проси просто, да бъде избавен от Бог от дадени пороци и да му бъдат дадени добродетели. Защо говори следното:,, Дух на безделие, униние, властолюбие и празнословие." Защо говори за дух на пороци, и говори за дух на добродетели- това е важно да се разбере.

Вие знаете, че всяко нещо има свои аромат. Ако в една стая останат вашите неща, различните съдове, всичко, което е било консумирано по време на живота в нея, и стаята бъде заключена, нейният аромат, духът на тези неща ще останат в нея. Знаете ли, че ако се прибави ароматно вещество в даден съд, и го изпразните и го измиите, ароматът ще остане дълго време. Така се случва и с човешката душа. В човешката душа остава духът, неговите следи от всички пороци, които човек прегрешава, остава и другата страна, светлината му,цялото добро, което прави. Ако човек е вършил само зли дела, ако душата му е пропита от пороци, духът на тези пороци ще остане завинаги в душата му. Ако човек живее добър живот, прави много добро, ако душата се освещава постоянно с молитва, той е пропит с духа на молитвата.

Знаем от всекидневния опит, че ние можем от кратко време да познаваме човек, и понякога на първото виждане, ние разбираме духа на човека. Ако срещнем човек, които е измъчван от грехове, ние улавяме духа на този човек. Това е като куче, което търси миризмата, която оставят дори човешките следи, да доведе до него.

Всеки човек има своя дух,  и че свети Ефрем Сирин пита Бог не само да се отърве от пороците си и да му даде силата, моли Господ за духа на тези добродетели, които той би имал духът на недостатък- дори и това да не е следа, миризма на порок, а аромата на Христос.

Трябва да знаем, че е много по-лесно да се отървем от отделните пороци, отколкото да се отървем от духа на тези пороци. Този дух е изключително упорит и се задържа в сърцето ни и е възможно само да се отървем от злия дух постепенно, да се молим на Бог за помощ, за да може Бог да ни отърве от този зъл дух. Затова трябва да разберете думите на Ефрем Сирин. Може би е по лесно да ги разберем.

Винаги ние живеем и действаме под въздействието на два начина: от една страна благодатното свето въздействие на самия Бог, на Ангелите свети, и на нашият Ангел Хранител, и от друга страна на тъмните сили на сатаната и бесовете. И така от средите на Ангелите има Ангели носители на отделните  свети добродетели, така и от средите на бесовете има носители на отделните грехове, въздействащи ни винаги. И така моли свети Ефрем Бог за това, благодатта на Бог да отблъсква тъмните, лукави духове бесовски, които ни водят нас към греха.

И виждате ли, какво значат дълбоките думи на Ефрем Сирин. Молете съзнателно за това, да се освободим  от духа на нечестието, злобата, всички пороци, чрезвичайно трудно, защото властта на бесовете е необикновено силна.

Помнете, че чрез собствените ви усилия не можете да се отървете от тъмните, гибелни влияния на тези духове и смирено молете Бог, както ни учи да се молим Ефрем Сирин:

,, Господи и Владико на моя живот, не ми давай дух на безделие, униние, властолюбие и празнословие.

Но дух на целомъдрие, смиреномъдрие, търпение и любов дарувай на мене, Твоя раб.
Ей, Господи Царю! дарувай ми да виждам моите прегрешения и да не осъждам моя брат, защото си благословен во веки веков. Амин."

,, Тълкование на молитвата на преподобни Ефрем Сирин"

Translate