вторник, април 24, 2018

Изложба на богослужебни книги

Таня Илиева


В Малката галерия на Лувъра, Националната библиотека на Франция е организирала експозиция, на която се представят петте най- ценни обкови на богослужебни книги, съхранявани в отдела за ръкопис на библиотеката. Тези,, обложки" образуват изключителен ансамбъл, благодарение на разкоша си и тяхното историческо значение, започвайки от епохата на Карл Велики  и да края на Средновековието.

През Средните векове скъпоценните литургически книги, използвани за извършване на богослужението, винаги са били съхранявани наред с други свети обекти, например, реликварии със свети мощи. За църковната йерархия, която ги е съхранявала, книгите също служели като важно средство за паметта: книжното съкровище служило за това, да се увековечи славната история за местата на тяхното създаване на тези ръкописни шедьоври в скъпоценни обвивки.

При всички представени на изложбата във Лувъра общото е, че имат богата украса, за чието създаване са използвани реални бижута. Великолепието на обкова и сложната иконография съответства на духовно-символическото им измерение на съдържанието.  

Translate