четвъртък, януари 25, 2018

Манастира,,Пантократор"


Таня Илиева

Светият манастир,,Пантократор" е разположен на северо-изток на полуостров Атон,редом с развалините на стар град.Според легендата той е създаден от Алексий Комнин,но за фактически създатели се смятат византийските сановници Алексий и Йоан.
За точната дата на строителството на манастира не е известно нищо,но в откъслечни сведения от исторически хроники се споменава 1358 година.Също се знае,че през 1362 година обителта е била преустроена от патриарх Калист Първи.В този период манастира е населяван от преподобни Авксентий,свети Доротей,Кинипод.Един от основателите на манастира е починал през 1368 година, а неговия брат Йоан през 1384 година е приел монашески подстриг.С даренията от двамата братя било построено подворието,което съществува и днес.Също има икона подарък от двамата братя,тя е икона на Христос Пантократор,която днес се съхранява в Ермитажа.

Манастирът се преустройвал и разширявал през 16 век.По време на османската власт Пантократор продължил да съществува.Значителни средства са били вложени от патриарх Калист Втори Ксантофул,Симеон и Теона,в качеството си на архиепископи на Солун. Имало е пожари през 1393,1773 и 1948 година.

Катедралата на манастира е посветена на Преображение Господне,която била построена заедно с основната част на манастира,но достроявана през 14 век и през 1854 година,като камбанарията е била достроявана през 19 век.

В днешни времена има 7 храма на територията на Пантократор и още 7 извън нея.

В манастира се намират и много светини като мощите на свети Теодор Стратилат,на светите безсребърници Козма и Дамян,частица от Животворящият Кръст и част от щита на свети Меркурий,също има и много икони датирани от 15 век.Иконостасът на катедралата е най-стария на Света Гора - Атон.

Манастирската библиотека има около 350 ръкописа и 3500 печатни книги.



Translate