неделя, януари 21, 2018

Неделя на Закхей

Таня Илиева 


Преди началото на Великия пост църквата отправя призив към нас да встъпим в подготвителния период. За всички важни събития на годишният църковен кръг,за главните празници,поста, църквата ни подготвя с предпразненствата или подготвителните недели на поста,всичко това е нормално за литургическата традиция на православната църква.Трябва да знаем,че църквата притежава едно дълбоко психологическо прозрение за човешката природа.Тя осъзнава човешката немощ и е наясно с нашата неспособност бързо да се променяме,и да преминаваме от едно духовно преживяване към друго.Затова в подготвителните  седмици тя ни обръща  внимание за неговата важност и ни призовава към размишление за неговото значение.До началото на самият пост на нас се дава обяснение за всичко това.Самата подготовка продължава   пет седмици,като през това време се посвещава на важността на покаянието.

Първото евангелско четиво е за Закхей(Лука 19:1-10). Това е историята на Закхей,човек малък на ръст и имал голямо желание да види Иисус Христос, и така се качил на една  смоковница.Иисус Христос отговорил на желанието му да влезе в неговия дом.Това е първата главна тема.Човек преследва своите желания.,,Където е вашето съкровище,там ще бъде и вашето сърце"-казва Христос(Лука 12-34). Нашето силно желание за нещо побеждава всяка наша природна ограниченост.Когато човек желае нещо страстно,той прави неща,на които в нормално състояние не е способен.Бидейки малък на ръст Закхей сам се възвисява.

Желанието на Закхей е правилно и добро,той има желание да види Христос,да се приближи към него.При Закхей ясно личи разкаянието и то   започва с желанието да види Бог,Неговата справедливост и желанието му за вечен живот.Закхей,малкия,грешен и ограничен и ето от него излиза желанието да превъзмогне и да победи всичко това.Той прави усилие да привлече вниманието Христос и да го отведе в дома си.

И ето първият призив на църквата:ние сме длъжни да желаем сегашното,онова което е заложено в дълбочината на нашата душа,да си признаем жаждата за абсолютното,което е в нас и това дали го признаваме или не. И ако нашето желание е дълбоко и силно Христос ще ни отговори.   

Translate