събота, януари 20, 2018

Манастира,,Дафни"


Таня Илиева

Манастирът Дафни е византийски манастир намиращ се на 11 километра на северо-запад от центъра на Атина.Основан през 6 век на мястото на езическият храм на Аполон Делфийски,което е било разрушено при нашествието на готите през 395 година.От йонийските колони на храма,които били използвани за построяването на църквата е останала една единствена колона.Останалите били отнесени през 19 век от лорд Елгин.


Манастирският кръсто-куполен храм принадлежи към най-добрите образци на изкуството от Македонската династия и средновизантийският период като цяло. Построяването му може да се отнесе към първата половина на 11 век.Мозайките са правени по време на управлението на първите Комнини.

Краските на тези мозайки са чисти,нежни и красиви,а изборът на сюжетите прилича на тихи домашни сцени.На фона на всички изпъква подкуполния образ на Христос Вседържител издигащ се на всичкото великолепие.Мозайките на Дафни се отличават с характерни черти на епохата на Комнините с интереса на античните пластики,с хармоничните пропорции,и последва античните образци.Спокойствие,красота и намек за тънко душевно спокойствие,интелектуалното излъчване на Дафни съответства на византийската православна традиция за света,за идеала,и се явява негово идеално въплъщение на изкуството.

След превземането на Константинопол от кръстоносците манастира бил разорен.През 1206 година херцогът на Атина го прикрепил към абатството на цистерианците Нотр Дам де Белво в Сир,Бургундия.За годините на римокатолическото господство манастира бил преустроен, и покрай него била построена ограда.

След превземането на Атина от османците през 1458 година,султана се разпоредил да стане пак православен манастир.

През 1821 година по османско разпорждане манастира бил разпуснат, а през 1990 бил обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство като най-ценният паметник на византийската култура.След едно земетресение през 1999 година манастира бил затворен за посещение на туристи заради реставрационни дейности. Отново е открит през 2008 година, до месец юни 2012 година реставрацията не е била приключила.











  








Translate