понеделник, януари 22, 2018

Полезно е да се знае:Смоковницата на Закхей в Йерихон

Таня Илиева
Счита се,че смоковницата,на която Закхей се е покачил да види Иисус Христос е съхранена до наши дни.Това дърво се намира в централната част на Йерихон. ,,Смоковницата на Закхей" представлява дърво от вида сикимора,има височина 15 метра и диаметър на короната 25 метра и обиколка на ствола 5,5 метра.На височина 4 метра ствола се разделя на няколко части .
Теренът с дървото на Закхей е с площ 1,1 декара и е купен през 1886 година от йеромонах Йоасаф Плеханов с пари подарени от Елена Разниченко,жена известна с благотворителността си .В по-късен период отношенията на отец Йоасаф с Йерусалимският патриарх се развалили и той бил принуден да напусне Палестина.Преди да отпътува той подарил участъка на Императорското православно палестинско общество.Така участъка с прасковената градина и глинените сгради бил оформен от великия княз Сергей Александрович,председател на обществото.
През 1997 година Ясер Арафат с указ прехвърля участъка като собственост на правителството на Русия.На 18 януари 2011 година бил открит новия музейно -парков участък в Йерихон,който принадлежи на Руската федерация.

Translate