петък, януари 12, 2018

Света мъченица Татяна Римска дякониса


Таня Илиева 


Мъченица Татиана  е равнохристиянска мъченица,пострадала в Рим през 3век по време на управлението император Александър Север.Почита се в православната и римокатолическата църква.В Русия се почита като покровителка на Московския държавен университет и на студентите въобще.

Според житието на мъченицата,тя е родена в Рим в богато и знатно семейство,нейният баща е бил три пъти консул.Семейството и било християнско и тя била възпитана в благочестие.Когато станала пълнолетна тя решила да не встъпва в брак и дала обет за безбрачие и целомъдрие.Заради благочестието си тя станала дякониса.
По време на гонението на християните по време на Александър Север,Татиана била хваната и заведена в храма на Аполон,където се опитали да я заставят да се поклони на статуята на езическия бог.
Татиана отправила молитва към Иисус Христос,след което последвало земетресение,което разрушило част от храма и последвало затрупване на много хора.

Последвали изтезания,по  тяхно време се явили четири ангела и се чул глас от небето.Това накарало мъчителите да станат християни,за което били наказани.Сред чудесата станали по време на изтезанията били разрушаването на храма на Диана и укротяването на лъва,които е  трябвало да я изяде.

Съдиите стигнали до заключение,че тя прави вълшебства с косата си  и затова решили да я отрежат,след което я затворили в храма на Зевс за два дни.На третият ден жреците отишли да пренесат жертва на Зевс, и намерили  статуята му на парчета, а мъченицата жива.Била произнесена смъртна присъда за нея и баща и.Те били обезглавени на 12 януари 226 година.

ЛЮБОПИТНО: През 1755 година императрица Елисавета Петровна е подписала указ за създаването на Московският държавен университет.Денят на мъченица Татиана става и празник на студентите в Русия.




Translate