събота, януари 13, 2018

Библейски разкази: Адам

Таня Илиева 

Адам буквално ,,човек", е първият човек и прародител на човечеството.Има два варианта на разказа за сътворението на човека.Според първия вариант(Битие 1:26-31), прародителите на хората са били Адам и Ева,те били създадени по образ и подобие на Бог в края на създаването на Вселената, и им било дадено да господстват над цялата земя и над всички живи същества.
Според вторият вариант(Битие 2:7-25;3:1-24), Бог създал човека от праха на земята,вдъхнал му живот и го оставил в Едемската градина,дал му да пази градината.На Адам му било разрешено да яде от всички дървета,с изключение на едно: дървото на познанието доброто и злото.

За да,не бъде сам и да има помощници,Бог създал разните животни и казал на Адам да им даде имена. Бог създал от едно от ребрата на Адам,жената.Тогава Бог поставил жената до Адам и на него му харесало това.Тази двойка не изпитвала никаква нужда от дадено нещо,докато змията не съблазнила жената да изяде плода от дървото,което било забранено.Ева(така била наречена жената) го изяла заедно с Адам.Тогава те осъзнали,че са голи и се скрили от Бог.

Змията била наказана да живее в прахта.Жената била наказана да ражда с болка своите деца и да се подчинява на мъжа си.На мъжът се отредило да изкарва с мъка и пот прехраната си. От тогава се възцарила вечната вражда между човека и змията.

След всичко това Бог направил кожени дрехи и облякъл с тях мъжът и жената.От този момент човек станал,,познаващ доброто и злото"

Библейският разказ за Адам и Ева послужил за много произведения на световното изкуство и литература. 
     

Translate