събота, октомври 07, 2017

Любопитни факти: Пещерата на патриарсите

Таня Илиева

Пещерата на патриарсите се намира в град Хеброн,в които според Библията са погребани Адам и Ева,Авраам и Сара,Исаак и Иаков,Ребека и Лия. Според преданието Авраам е закупил това място от един хет на име Ефрон за 400 сребърни шакела.
В юдаизма това място се почита след Храмовата планина на второ място по святост. Пещерата на патриарсите се почита също от мюсюлманите и християните. Тя се намира под контрола на Израел.
Името „Махпела“на иврит означава двойна тераса или двоен етаж,поради терасовидната местност в центъра на  Хеброн.

Пещерата„Махпела“ е разположена в центъра на Хеброн и над нея се издига сграда със стени високи до 12 метра.Според историка Йосиф Флавий гробницата е изработена изкусно,от скъп мрамор.Според Талмуда и Корана,гробниците на Авраам и Сара са разположени в централната част,на Иаков и Лия в северозападната част,на Исаак и Ребека в югоизточната част.През византийският период южната част с гробниците на Исаак и Ребека е превърната в църква,станала впоследствие на джамия.В пода на джамията има два отвора водещи до пещерата, и е поставено вечно запалено кандило.
Много от евреите са били пожелали да бъдат погребани близо  до пещерата на праотците.

През 1267 година по заповед на мамелюкският емир Бейбарас Първи забранил достъпа на евреи и християни до пещерата.
След 700 години след завършека на Шестдневната война достъпа до пещерата е била разрешена за всички.Така тя станала място за поклонение и молитва. Територията на пещерата в наши дни се ползва от мюсюлманите и евреите съответно като синагога и джамия по график.

Translate