петък, октомври 06, 2017

Свети апостол Тома

Таня Илиева 

Свети апостол Тома бил роден в галилейския град Панеада и бил рибар.Докоснал се до благовестието на Иисус Христос,той оставил всичко и тръгнал след Него.Той е един от дванадесетте апостоли.
Според писанието,апостол Тома не повярвал на разказите на останалите ученици за Възкресението на Иисус Христос.На осмият ден след Възкресението му се явил Христос и му показал своите рани.
Свети Йоан Златоуст пише следното за него:„Тома, бидейки понякога по-слаб във вярата си от другите апостоли,благодарение на Божията благодат е станал мъжествен,ревностен е неумолим за сметка на всички тях, и неустрашимо е проповядвал Божието слово на диви народи“.

Според преданието на Църквата,свети апостол Тома е основал църквата  в Палестина,Месопотамия,Партия,Етиопия и Индия.Него го постигнала мъченическа смърт.Заради обръщането в християнството на сина и съпругата на управителя на индийския град Мелипур,светият апостол бил заключен в тъмница,бил изтезаван и накрая набоден с копия починал.

Части от негови мощи има в Индия, Унгария и на Света Гора- Атон. С апостол Тома се свързва Арабската или Арапетска икона на Пресвета Богородица.
Иконата има древен произход. Според легендата тя е свързана с проповедта на апостол Тома в Индия.Според други версии иконата се е появила през 4 век- 301- 302 година.

Translate