сряда, октомври 25, 2017

Манастир„Света Троица“Метеора

Таня Илиева
Манастирът„Света Троица“ е един от шестте  действащи православни манастири на Метеора.Разположен е върху скала,която е висока 400 метра над долината на река Пинос,на югоизток от манастира Русану и на северозапад от манастира Свети Стефан.

Историческите сведения за времето на основаване на манастира липсват.Според хрониките в манастира за основател се смята един монах на име Дометиос през 1438 година.За първи път в историята се споменава за манастира в една грамота на деспот Симеон Урош Палеолог от 1362 година под името Мегали Метеора.
При игумена Никандър през 1925 година в скалата са издълбани 140 стъпала,които водят до манастира.

Главната църква се намира в северозападната част на манастира,която е посветена на Света Троица.Тя е построена през 1476 година.Това е малка кръстокуполна църква,във византийски стил,с две колони и нисък купол,състояща се от неф,притвор и ризница.Църквата е преустроена през 1689 година и е изписана през 1692 година.През 1741 повторно е изписана от двамата братя Антоний и Николаос.
Също на входа на манастира има един неголям храм,който е посветен на свети Йоан Предтеча.Той е построен през 1682 година от един монах на име Никодим.Освен тези две църкви има трапезария,кула с лебедка,цистерни за вода и складови помещения. 

Translate