понеделник, август 07, 2017

Пещерата на седемте спящи момци в Ефес

Таня Илиева


Много пещери по целия свят се считат за свещени. По склоновете на планината Пион,близо до град Ефес,Турция се намира пещерата на седемте спящи момци.
За тяхната история научаваме от Симеон Метафраст, записана през 10 век.
Това се случило при император Деций, който пристигнал в Ефес между 249 година и 251 година след Христос, за да изпълни едикта си срещу християнското население.

Седем на брой са били благородните младежи,които възроптали и проявили несъгласие с тази мярка на императорската власт.Техните имена са били:Максимилиан-синът на градоначалника на Ефес,Ямвлих
- най-младия от  всички, Мартиниан, Йоан,Дионисий,Ексакустидиан(Константин),Антонин.
Всички те живели през 3 век.Произходът им бил благороден и те били на военна служба. Императорът им заповядал да направят жертва на римските богове, но те отказали да го направят. Тогава той заповядал да им отнемат знаците на военното им звание, с надеждата да ги принуди.
Момците напуснали града и се скрили в пещерата на планината Пион, където се молили, подготвяйки се за мъченическа смърт.Веднъж Ямлих отишъл да купи храна и чул,че императорът се е върнал и иска да ги изправи пред съда. Те излезли от пещерата и доброволно застанали пред съда.
Те били осъдени на смърт в пещерата,където са били.Императорът дал заповед да се затвори входа на пещерата с камъни, за да могат да умрат от жажда и глад. Измежду сановниците имало тайни християни, и за да се знае кои са, те сложили едно ковчеже между камъните с оловни плочки и написали имената им.
Но момците не починали, заспали сън продължил цели 200 години.През 5 век, при император Теодосий Младши, се появила ерес,която отричала възкресението на душите по време    на Второто пришествие. Тя задавала въпроса„Как може да се случи възкресението, след като душите и телата престават да съществуват“.Също се задавал и въпроса:„Как толкова много души ще получат правосъдие, след  като нищо не е останало от тях“.
Господ открил тайната на възкресението на мъртвите и бъдещият живот чрез Седемте момци.Владетелят   на земята,където се намирала пещерата, по име Адолиос, започнал да строи и работниците намерили входа на пещерата. В този момент Господ събудил момците, нищо не подозиращи за 200-годишният си сън. Те се приготвили за мъчения,приятелите поръчали на Ямвлих да отиде до града още един път да купи хляб.Отивайки към града, младежът бил поразен, като видял кръст на градската врата,времето на гонения били преминали.

Опитвайки се да купи хляб, Ямвлих подал на  хлебаря монета от времето на император Деций Траян и бил задържан, като притежател на старинна монета. Той бил отведен при градоначалника, при който бил по това време и епископа на Ефес.  Епископът на Ефес разбрал,че така Господ чрез момъка разкрива някаква тайна, и се запътил към пещерата заедно с народа.
Там в камъните се намерило ковчежето с оловните плочици.Когато прочели имената на светиите и обстоятелствата на тяхното наказание, епископа влязъл вътре в пещерата и видял в нея живите младежи. Така било доказано,че Господ,чрез пробуждането им от дълъг сън, открива на Църквата тайната на възкресението на мъртвите, чудото е било необходимо да укрепи вярата на хората.
Самият император дошъл да види в Ефес момчетата и даже беседвал с тях. Тогава те отново заспали, този път завинаги. Императорът поискал да положи светите момци в скъпоценни раки, но те му се появили в съня и му казали, че тяхното желание е да бъдат оставени на земята в пещерата.
Те са почитани и в православната църква на 4 август и на 22 октомври, в римокатолическата на 27 юни и в исляма.
Пещерата на седемте спящи момци се намира източния склон на хълма Панаийрад, се станал място за поклонение в периода 5-15 век. Там се намира некропол. Има и изградена църква от тухли, точно над седемте гробници. Вътре в самата пещера има добавен мавзолей.

Археологически разкопки са правени в периода 1927-30 година. Тогава археолозите откриват,че пещерният комплекс е с 100 години по-стар от времето оказано в историята. Има също и множество теракотени лампи.
Основната част от комплекса е пещерната църква, където се намират седемте гробници. Голямата пещера е с таван висок, колкото тавана на една днешна църква. От двете страни на входа има две аркадни ниши и една аспида.
Най- голямото и забележително съкровище на пещерата са теракотените лампи, които са намерени вътре. Те са датирани предимно от 4-ти и 5-ти век. По-голямата част от тях са украсени с кръстове, но има и изображения от Стария Завет, например Адам и Ева, Авраам и Исак, пророк Даниел в рова с лъвовете. Като има част от тях украсени с изображения от древногръцката митология, например Херкулес, Зевс,Афродита.   










 


Translate