събота, януари 08, 2022

Неизвестната светица света Томаиса Лесбоска


Таня Биринджиева

Света Томаиса Лесбоска е родена на остров Лесбос в началото на 10 век в богато и благочестиво семейство, имената на нейните родители са Михаил и Кали. Те били бездетни, но благодарение на молитвите им към Пресвета Богородица тя дошла на света. По настояване на родителите си на 24 годишна възраст тя била омъжена за мъж на име Стефан. Стефан бил много арогантен, биел жестоко всеки ден съпругата си в продължение на дълги години, той наистина бил ,, трънен венец,, за благочестивата и добродетелна Томаиса. Тя била ритана, подигравана, ругана и изгаряна всекидневно. Томаиса отговаряла с молитва, търпение, милосърдие, славословие и благодарение.
В замяна на това , което търпяла, Бог ѝ дал дара на чудотворството. Освен това ѝ била дадена силата да прогонва злите духове от обладаните. Нейното състрадание се разпростряло и върху жените с леко поведение, които тя обръщала и лекувала от болестите им.
Томаиса и Стефан се преместили в Константинопол заедно с нейните родители. След като бащата на Томаиса починал нейната майка постъпва в манастир и по-късно става игуменка. Ежедневните изпитания на Томаиса се увеличавали ежедневно. За нея била утеха да прави добрини, да посещава църковните служби във Влахерна, въпреки че често била възпрепятствана от съпруга си. Тя през нощта се молела за спасението на света.
Света Томаиса починала на 38 години и била погребана в един метох, който се намирал между Селимбрия и Полиандриу на седмия хълм на Константинопол. Четиридесет дни след погребението ѝ светите ѝ мощи били положени в прекрасна мощехранителница в главната църква на манастира. Тялото ѝ било нетленно и на ръцете и тя носела раните нанесени от мъжа ѝ. В по- стари времена се почитала на 1 януари, но съвпаднала с празниците на Христовото Обрязване и на Свети Василий Велики, но след 11 век  нейната памет се пренася на 3 януари. Мощите и били загубени при разграбването на Константинопол от латинците през 1204 година. Паметта на света Томаиса Лесбоска била забравена в продължение на векове до 1961 година когато професор Йоан Фунтулис открива нейното житие. Монах Герасим от Микра Агия Анна съставя служба в нейна чест през 1967 година.
Гробът ѝ и нейните свети мощи са станали извор на чудеса. Обсебен от демон мъж на име Константинос, който се докоснал до гробницата ѝ, бил изцелен. Паралитик на име Евтихиан, който се докоснал до гробницата ѝ, се вдигнал на крака. Една монахиня , която имала страшни болки в главата била излекувана. Съпругът на света Томаиса Лесбоска също бил излекуван, той бил обладан от демони. Той бил окован и бил отведен на гроба ѝ където бил изцелен

 

Translate