понеделник, юли 24, 2017

Света мъченица Христина Тирска( Болсенска)

Таня Илиева


Христина била дъщеря на един знатен жител на град Тир на име Урбиан.Баща ѝ я подготвял да стане жрица, като в дома им имало един неголям храм, и я изолирал от света, за да съхрани чистотата ѝ.

В тази изолация,света Христина, докато разсъждавала върху вярата и обръщайки се с молитва към идолите, когато била на 11 години получила прозрение, и открила вярата в Иисус Христос.Кръщението си получила от един ангел.Тогава момичето изхвърляло всички идоли през прозореца си.В този момент тя заявила, че от този момент, че ,,Божие чадо".

След това започнали опитите на Урбиан да откаже дъщеря си от християнството.Тя преминала през много изпитания.Случило се,че баща ѝ починал и мъченията били продължени от Дион.

Христина умира от желязо, но не е ясно дали това е било меч или лък.Но тя не се е отрекла от Христос.

В латинското житие се говори,че Христина е произхождала от знатната фамилия на Акциите. Била е наказана, като я удавили в езерото Болсена през 4 век.

Археологическите разкопки в Болсена, показват,че почитанието на света мъченица Христина датира от 4 век, там където е била погребана, впоследствие е възникнало раннохристиянско гробище, първото ѝ житие е написано през 6 век.

Голяма част от мощите на света мъченица Христина се намират в град Палермо,в катедралата на града,,Санта Мария Асунта"( Успение на Пресвета Богородица".Тя се смята също за съпрокровителка на Палермо.Мощите ѝ се съхраняват в малък параклис, в богато обкована със сребро мощехранителница.Тези мощи са подарени от град Санта Кристина Гела през 1991 година на Палермо.

Друга малка част от мощите са в град Тофия.

Историята разказва,че през 1099 по време на кръстоносните походи, френски поклонници пътували към Палестина на поклонение. Те спряли в Болсена и откраднали мощите,за да ги отнесат със себе си.Те почивали в един град на име Молизе, там хората разбрали какво носят и ги пренудили да оставят откраднатото в този малък град.

Светицата е покровителка на градовете Палермо, Болсена, Галиполи, чиито жители са ѝ признателни за спасяването им от холерата през 1867 година.




Translate